Vision and working method

Technokas groeit snel met uitdagende projecten en nieuwe medewerkers

Met de toename van het aantal projecten en het aannemen van verschillende nieuwe medewerkers was 2018 voor Technokas een bijzonder jaar. Steeds meer opdrachtgevers hebben behoefte aan een specialist die zowel het ontwerp, de engineering als de realisatie voor zijn rekening neemt. Een hoogtepunt in 2018 was de oplevering van de DaglichtKas bij Ter Laak Orchids. Daarnaast passen steeds meer telers de techniek voor Het Nieuwe Telen toe, die Technokas ontwikkelde.

Nu de glastuinbouw heel nadrukkelijk op zoek is naar concepten om hun teelten te verduurzamen, groeit de vraag naar de innovaties van Technokas. Dit merkt de specialist uit De Lier onder meer door de toenemende behoefte aan installaties voor Het Nieuwe Telen. Ook verzorgt Technokas steeds vaker de integratie van aardwarmte of warmtepompen binnen een klimaatsysteem. Daarbij ontwerpt en installeert het bedrijf niet alleen deze energiebesparende klimaatsystemen, maar ondersteunt ze de opdrachtgevers ook bij subsidieaanvragen.

Goede gesprekspartner
“Ondernemers in de tuinbouw beseffen dat zij in actie moeten komen om hun teelt te verduurzamen. Zodra ze daarover nadenken, zijn wij een goede gesprekspartner,” zo merkt Maurice Hartman, directeur bij Technokas. “Wij bouwen niet alleen zuinige en hoog productieve kassen, maar wij ontwerpen en engineeren ze ook. Juist kwekers met een teelt die – qua klimaat of productie – wat complexer is, krijgen bij ons een op maat gesneden advies en ontwerp. Dat zie je ook aan de opdrachtgevers en projecten die wij de afgelopen periode hebben uitgevoerd en waarmee wij nu bezig zijn.”

Praktisch Energie-0
De zeer energiezuinige DaglichtKas bij Ter Laak Orchids is een paradepaardje, maar zeker niet het enige hoogtepunt uit 2018. “Dat wij nu met de DaglichtKas een kas kunnen realiseren die praktisch ‘Energie-0’ presteert, is natuurlijk een doorbraak. Maar deze kas is niet voor elke kweker en elke teelt geschikt. De gewenste teeltwijze is in elk project het uitgangspunt. Daarbij ontwerpen wij de meest optimale en best renderende kas,” aldus Hartman. “Wel ontkom je bij een modern bedrijf niet aan installaties waarmee je het energiegebruik kunt verduurzamen. Het Nieuwe Telen is belangrijk voor betere teeltomstandigheden, maar ook om met bijvoorbeeld lage temperatuur verwarming te kunnen werken. Daarbij is het mogelijk om met luchtbehandelingskasten, een WKO en een warmtepomp aan de slag te gaan om energie uit de kasafdelingen te oogsten.”

Steeds vaker Het Nieuwe Telen
In 2018 verzorgde Technokas de installaties voor Het Nieuwe Telen bij Van der Drift Roses, OK Plant, Ter Laak Orchids en SV.CO. En ook dit jaar zijn er verschillende telers die op Het Nieuwe Telen overstappen of hun kas daarvoor gereed maken, zoals Arcadia Chrysanten, Kwekerij Kok en Van der Lugt Lisianthus. “We zien dat veel van onze opdrachtgevers een grote behoefte hebben aan maatwerk. Een mooi voorbeeld is Schoneveld Breeding in Twello, waarvoor wij een kas met vele kasafdelingen hebben gebouwd en ingericht. De verwarming in deze moderne veredelingskas bestaat uit een hijsverwarmingssysteem met een lage temperatuur slangverwarmingssysteem. Deze trend voor meer maatwerk en verduurzaming zal zich de komende jaren in versterkte mate doorzetten. Wij hebben daarop geanticipeerd door onder meer verschillende nieuwe medewerkers aan te nemen voor de engineering en realisatie, maar investeren ook in software om onze ontwerpmogelijkheden verder te ontwikkelen,” besluit Hartman.