ID Kas: tot 60% energiebesparing

De ID Kas is een zeer energiezuinige kas met diffuus isolatieglas, voorzien van antireflectie-coatings op de vier glaszijden voor maximale lichttoetreding. Een extra energiescherm is niet nodig, wat meer lichtopbrengst biedt. De kas verbruikt ook minder water, kan op laagwaardige (aard)warmte draaien en heeft een zeer gelijkmatig klimaat. In de ID Kas zijn diverse nieuwe technieken volledig geïntegreerd. De ID Kas bespaart maximaal 60% op uw energierekening.

Bijzondere kenmerken van de ID Kas:

  • de ruiten zijn 3,16 bij 2 meter: twee keer zo groot als gebruikelijk.
  • kasdek en gevels bestaan uit gecoat isolatieglas met een zeer hoge lichttransmissie, vergelijkbaar met standaard enkel glas.
  • kleine, doorlopende luchtramen die aan één zijde van het dek openen vanuit de nok. ‘Voor- en tegenlucht’ worden hierdoor verminderd. Luchten met veel kleinere openingen is daardoor mogelijk zonder schaduw op de ‘zuidkant’ van de kas. Het luchtraam is voor de eerste cm’s voorzien van een gatenpatroon, waardoor het mogelijk is om nauwkeuriger te kieren.
  • De luchtramen zijn uitgevoerd met een regenrand sluitend op de nok. Dat voorkomt inregenen als de luchtramen een klein beetje openstaan.
  • de kas is gedraaid met de rijen dwars op de richting van het dek. Zo valt het licht optimaal in het gewas.
  • het schermpakket sluit onder de goot waardoor het nauwelijks licht wegvangt.
  • de gevel heeft een extra schuine wand waarin luchtbehandelingskasten staan. Die worden gebruikt voor het ontvochtigen van de kaslucht. Deze kasten zijn de schoorconstructie van de kas, waardoor de binnenbouw lichter geconstrueerd kan worden.
  • de kas wordt verwarmd met retourwater van de aardwarmte-installatie (45°C).

De ID Kas is ontwikkeld door Technokas en Duijvestijn Tomaten, in samenwerking met BOAL Systemen (aluminium dek en gevels) en Scheuten Glas (isolatieglas). De ID Kas® ontving in 2014 de GreenTech Innovation Award.

Neem voor meer informatie contact met ons op.