Het Nieuwe Telen volgens Technokas

Voor Het Nieuwe Telen ontwerpt Technokas een hele eigen en steeds op maat gemaakte oplossing. De basis voor deze oplossing is de luchtbehandelingskast van waaruit buitenlucht de kas wordt ingeblazen. Deze luchtbehandelingskast kunnen we in de kasgevels maar ook in het kasdek integreren. In deze luchtbehandelingskast kunnen we, naast de ventilatoren en klepregisters, technische voorzieningen aanbrengen voor koelen, verwarmen en/of filteren en eventueel ontsmetten van de lucht.

De aansturing van deze luchtbehandelingskasten kunnen we met de juiste modules vanuit de bestaande klimaatcomputer regelen. Hiervoor werken we al jarenlang samen met alle gerenommeerde leveranciers van besturingssystemen in de tuinbouw.

Droge buitenlucht aanzuigen

Het principe gaat ervan uit dat de installatie een vooraf berekende capaciteit aan droge buitenlucht aanzuigt en deze in de luchtbehandelingskast eventueel vermengt met kaslucht. Mocht de lucht dan nog te warm of te koud zijn dan zorgen de technische voorzieningen voor afkoeling of opwarming van de lucht. Vervolgens verdelen we de lucht via ventilatoren en transparante slurven over de teeltafdelingen. We ontwerpen en plaatsen de installaties zodanig dat we de slurven, afhankelijk van uw type teelt, eenvoudig boven of onder het gewas kunnen installeren. De maatvoering van de slurven is volledig gericht op een juiste verdeling van de behandelde lucht.

 

In de sierteelt én de groenteteelt

Inmiddels hebben we het systeem bij verschillende kwekers - met succes - geïnstalleerd. Dit doen we in zowel nieuwbouwprojecten maar ook in kwekerijen die al één of enkele jaren in gebruik zijn. Meer dan tien jaar geleden zijn de eerste systemen in gebruik genomen. Inmiddels vind je onze klanten bij uiteenlopende teelten, zoals chrysantenkwekerijen Arcadia, Van Uffelen Flowers, Middelburg en UGRAND, gerberakwekerij Holstein Flowers, plantenkwekerij SV.CO, rozenkwekerij Van der Drift, groentetelers Van der Kaaij, Duijvestijn Tomaten, Van der Belt en Schenkeveld, en phaleanopsiskwekerijen Ter Laak Orchids en OK Plant.

Langdurig beproefd en onderzocht

Wageningen Universiteit & Research, Kas als Energiebron, DLV, Deliflor en andere chrysantenkwekers maar ook Holstein Flowers hebben onze installaties langdurig beproefd. Ook andere teelten behaalden met deze klimaatinstallatie tijdens langdurige proeven positieve resultaten. Naast een gelijkmatiger klimaat en een optimale beheersing van de luchtvochtigheid kunnen de kwekers - in combinatie met de schermen - 15 tot 30 procent energie te besparen. Verder blijkt dat de kwaliteit van de geteelde producten in vrijwel alle gevallen aantoonbaar beter is.

Heeft u plannen om Het Nieuwe Telen op uw kwekerij te introduceren, neem dan voor meer informatie contact met ons op.