Aardwarmte maximaal benutten

Met vijftien aardwarmte-installaties in 2017 in de Nederlandse tuinbouw staat geothermie nog altijd in de kinderschoenen. Elke dag leren we nog iets nieuws. Dat weerhoudt de tuinbouw er niet van om ermee verder te gaan, ondanks de risico's die er nog zijn. Technokas is bij een groot aantal projecten betrokken, waaronder het aardwarmteproject Vierpolders en de Vogelaer in Poeldijk. We adviseren daar over een optimale aardwarmte integratie.

Bedrijven die kiezen voor aardwarmte willen hun duurzame warmtebron zo goed mogelijk benutten. Daarbij kijkt Technokas naar de specifieke situatie van elke kwekerij, hoe de telers de warmte het beste kunnen inpassen tegen een zo laag mogelijke investering. Aardwarmte heeft niet alleen invloed op de energiekostprijs van telers, het vraagt vaak ook om een andere manier van telen. Het doorlichten van de consequenties voor de teelt - de kwaliteit of de groeisnelheid van het product - is daarbij minstens zo belangrijk.

Wie aardwarmte wil benutten zal vooraf een duidelijke afweging moeten maken wat er mogelijk is en welke installatie het beste aan die mogelijkheden tegemoet komt. Daarbij kan het gaan om relatief simpele aanpassingen, zoals het vergroten van het VO (Verwarmd Oppervlak), zodat het water beter kan afkoelen. Soms is een warmtepomp een oplossing of een cascade-systeem, zoals bij GlobePlant in Vierpolders. Technokas ontwerpt en realiseert systemen waarmee u aardwarmte maximaal kunt benutten.

Neem voor meer informatie contact met ons op.