DaglichtKas: tot 50% energiebesparing

De DaglichtKas heeft net als de ID kas diffuus isolatieglas, maar is ook uitgerust met een installatie waarmee de kweker overtollige warmte kan oogsten. Dit systeem kan circa 50% van de warmtebehoefte dekken. Bovendien creƫert de kas een optimale lichtverdeling bij de plant, wat resulteert in een betere kwaliteit en productie.

Bijzondere kenmerken van de DaglichtKas:

  • het kasdek is volledig uitgevoerd met isolatieglas; tussen het dubbele glas van het zuiddek (met 4 x antireflectiecoating) zijn 16 fresnel-lenzen geplaatst.
  • de kas is direct onder het dek uitgerust met beweegbare collectoren, die bestaan uit zwart geverfde buizen gevuld met stromend water.
  • de fresnel-lenzen concentreren het directe zonlicht in dunne brandlijnen. Precies in die brandlijnen hangen de zwart geverfde buizen gevuld met water, dat door de straling opwarmt. De buizen bewegen automatisch mee met de zonnestand, zodat ze altijd in de goede positie staan.
  • de 'geoogste' energie (bij Ter Laak circa 20 m3 aardgasequivalenten per m2) wordt met bestaande technieken (bronnen, warmtepomp, dagbuffersystemen) opgeslagen en hergebruikt.
  • er blijft voor de planten alleen 100% diffuus licht over, wat resulteert in een betere lichtverdeling. De kas heeft daardoor geen scherminstallatie meer nodig en de teler hoeft in de winter minder uren te belichten.

Het eerste prototype van de DaglichtKas (500 m2) is getest op het terrein van Wageningen UR. Het daarvan afgeleide demotype (4.000 m2) is in 2014 opgeleverd bij Ter Laak Orchids in Wateringen en is uitgebreid getest in samenwerking met Wageningen UR. In 2017 wordt bij Ter Laak een tweede DaglichtKas van vijf hectare gerealiseerd. De DaglichtKas werd in 2014 genomineerd voor de GreenTech Innovation Award.

Neem voor meer informatie contact met ons op.