Richard Ter Laak, Ter Laak Orchids

“DaglichtKas bevalt goed, zowel teelt- als energietechnisch”

Ter Laak Orchids liet in 2010 de eerste 'Technokas' van 8 hectare bouwen, een combinatie van een Venlokas en een breedkapper. Een technisch hoogstandje met tal van energiebesparende technieken. In 2014 werd naast deze kas een DaglichtKas van 4.000 m2 gebouwd, een uitvinding van Technokas. Inmiddels is de Phalaenopsis-specialist bezig met het bouwen van nog eens 5 hectare DaglichtKas. "Wij gaan voor redelijk bewezen techniek, maar willen ook voorop blijven lopen. Met deze DaglichtKas kunnen we nieuwe stappen zetten", aldus directeur en mede-eigenaar Richard Ter Laak.

De eerste DaglichtKas van 4.000 m2 die bij Ter Laak werd gebouwd was een wereldprimeur. De kas was met succes beproefd in Bleiswijk. Het concept sprak de gebroeders Ter Laak aan. De kas onderscheidt zich met een revolutionair dek, een zonne-oogstsysteem en luchtbehandelingskasten. "Een heel ander type kas dan onze Venlokas uit 2010, we wisten dat je er veel energie mee kon besparen. Maar we wisten toen nog niet of we er ook een goede plant in konden kweken", zegt Richard. Dat bleek, na proeven bij de WUR, later wel het geval. De besparingen vielen hoger uit dan verwacht en de plantkwaliteit nam toe. Conclusie: "Tot nu toe zijn we heel tevreden over de manier van telen, dat is het belangrijkste. De DaglichtKas bevalt goed, zowel teelt- als energietechnisch."

Tweede DaglichtKas

De eerste versie beviel zo goed, dat in 2017 werd besloten om nog eens 5 hectare DaglichtKas te bouwen. Wel zijn de specificaties van deze kas iets gewijzigd, zegt Richard. "De kas is bouwkundig wat aangepast. Zo is het dek niet langer asymmetrisch, de luchtramen zijn wat groter en er zitten twee in plaats van drie lenzen in elk raam. Ook gebruiken we nu twee in plaats van drie collectoren, waardoor je minder schaduwwerking hebt. De kas is daardoor betaalbaarder geworden, zonder in te leveren op kwaliteit. We verwachten 40 tot 50% te besparen op onze gasrekening ten opzichte van de referentiekas. Verder verwachten we minimaal dezelfde teeltresultaten."
De tweede DaglichtKas zal worden gebruikt voor uitbreiding van de productie, met een koude en een warme afdeling. Gebleven zijn de luchtbehandelingskasten (LBK's), waarmee het klimaat nauwkeurig te sturen is. "Daar zijn we nog een beetje mee aan het experimenteren. Maar we hebben afgelopen winter ook alvast luchtbehandelingskasten laten monteren in 7.000 m2 van onze bestaande referentiekas."

Complex gebouw

Richard Ter Laak denkt niet dat hij dit project met een andere kassenbouwer had kunnen realiseren. "In ieder geval niet met dit type kas. Het is een unieke kas, die alleen Technokas levert." De relatie met Technokas gaat ook al verder terug. In 2010 ging het om een Venlokas van 8 hectare. Technokas leverde ook de verwarming, en zorgde onder meer voor de integratie van het buitenscherm en het overgewaswagensysteem. Het resultaat was een energiezuinige, state-of-the-art kas, die op 24 juni 2011 feestelijk werd geopend. Ter Laak werd zelfs uitgeroepen tot meest duurzame kweker van Nederland.
"Een orchideeënkwekerij is een complex gebouw, met dubbele teeltlagen, waterdichte vloeren, aquifers, enzovoorts. Het moet allemaal kloppen. Daar is Technokas gewoon goed in: in complexe projecten waarin alles geïntegreerd moet worden. Een voorbeeld: zo hebben ze met schermafhangplaten onze referentiekas dicht gemaakt, zodat er geen tocht langs het scherm kan. Normaal wordt dat met een stukje doek gedaan. Hun oplossing was veel duurzamer. Nu hebben we er geen omkijken meer naar. Het buitenscherm is ook zo een voorbeeld. Daar was een heel consortium van bedrijven bij betrokken. Technokas heeft dat in de constructie geïntegreerd. Alleen hebben we die in de DaglichtKas niet meer nodig, wat het weer een stukje simpeler en goedkoper maakt."
Zijn ervaringen met Technokas zijn zonder uitzondering positief. "Die gasten weten waar ze het over hebben en nemen geen genoegen met half werk. Ze letten heel erg op de details, rekenen van tevoren alles heel goed door, tot ze zeker weten dat het klopt. Dat kost wat meer tijd, maar bij een complex bedrijf is dat gewoon pure noodzaak."

Voor deze opdrachtgever heeft Technokas de volgende werkzaamheden uitgevoerd: Kas op Maat, Daglichtkas, Verwarming, Luchtbehandeling en -ontvochtiging, Bedrijfsruimte, Advies & Begeleiding.