Vision and working method

Nieuwe jaar van start met grote variatie aan projecten

Na een enerverend 2018 begint ook het nieuwe jaar bij Technokas met een serie mooie en uitdagende projecten. In deze projecten kunnen wij de verschillende disciplines die wij in huis hebben toepassen. Dit doen we bij zowel bestaande als ook bij nieuwe klanten. Naast de bouw van nieuwe kassen gaat het om het realiseren van geavanceerde klimaatinstallaties voor Het Nieuwe Telen en diverse bouwkundig werk.

1. Bij Ter Laak Orchids in Wateringen hebben we in 2018 de nieuwe DaglichtKas opgeleverd. Op dit moment zijn we direct naast de kas bezig met de bouw van het Experience Center. Dit centrum krijgt op deze prachtige zichtlocatie langs de Wippolderlaan steeds meer vorm en wordt de echte eyecatcher van dit duurzame project. Het gebouw herbergt niet alleen een belevingsruimte maar ook een kantine, toiletten, kantoren, een auditorium en een nieuwe winkel. Dit zit allemaal in een zeer modern pand dat is opgebouwd uit grote houten spanten, zwart gecoat staal en veel (isolatie)glas.

2. Nog dichter bij ons kantoor zijn we in De Lier begonnen om voor Arcadia Chrysanten een warmtekoppeling te realiseren tussen hun bestaande kas aan de Burgemeester van Doornlaan en het nieuwe project aan de Hoefweg. Voor dit nieuwe project van circa 48.000 m² realiseren we niet alleen deze koppeling, maar bouwen we ook de kas, monteren we de verwarmingsinstallatie en de installatie voor Het Nieuwe Telen (HNT). Dit wordt al het derde project van Arcadia waar wij de installatie voor HNT installeren. Zo kunnen zij ook op deze locatie de chrysanten onder de ideale omstandigheden en op een duurzame wijze telen.
Voor deze installatie voor HNT hebben wij vorig jaar de EHG-subsidie aangevraagd en deze is ook toegekend. Ook voor dit jaar is de EHG-regeling weer beschikbaar met een budget van 6,9 miljoen euro. Projecten die hiervoor in aanmerking willen komen, kunnen tussen 1 en 26 april een aanvraag indienen.

3. Een ander project in het Westland, waaraan wij binnenkort gaan beginnen, is het nieuwbouwproject voor Van der Lugt Lisianthus in Monster. Voor deze nieuwe klant installeren we de hijsverwarming in een kas van circa 58.000 m². Ook voor dit project hebben wij een EHG-subsidie aangevraagd voor Het Nieuwe Telen, die ook is toegekend. In deze kas treffen we voor deze installatie voorlopig alleen de voorbereidingen, zodat we hem later eventueel makkelijker kunnen installeren.

4. Ook voor kwekerij De Zuidbaak uit Honselersdijk mogen wij voor het eerst een project uitvoeren. Afgelopen december zijn wij al gestart met de benodigde aanpassingen aan de kas die door Zuidbaak is aangekocht. Wij bouwen voor hen een groentekas om tot een kas die geschikt is voor het telen van planten op vloeren met een eb- & vloedsysteem. Ook monteren we verschillende binnengevels in de kas en passen we de constructie en het dek op verschillende plekken aan. Ook maken wij de volledige verwarmingsinstallatie geschikt voor de nieuwe teeltsituatie. Daarnaast bouwen we op de plaats van de gesloopte schuur een moderne bedrijfsruimte.

5. In het Noord-Hollandse Westwoud zijn we de nieuwe kas voor Kwekerij Kok aan het afronden. Wij bouwen hier circa 4.500 m² kas tussen de door ons gebouwde kas van 2016 en een bestaande schuur. Deze nieuwe kas heeft verschillende kapmaten en het dek voorzien we van diffuus glas en sandwichpanelen. De kas wordt uitgerust met kraanbanen en meerdere teeltlagen. Ook in dit project zullen we de kas gaan uitrusten met een klimaatinstallatie volgens het principe van Het Nieuwe Telen.

6. Voor Bunnik Vriesea’s hebben we eind 2017 een eerste project gerealiseerd. Het betrof hier een uitbreiding van hun breedkapkas in De Kwakel van circa 2 hectare. In vervolg daarop krijgen we nu het vertrouwen van Bunnik Vriesea’s om een nieuwe veredelingskas bij hun andere vestiging in Kudelstaart te bouwen. Dit wordt een kas van circa 3.000 m² met 6 verschillende teeltafdelingen, een verwerkingsruimte, een waterruimte en enkele kantoren. De kas bouwen we vast aan de bestaande kas, zodat zij de teelttafels met kraanbanen probleemloos tussen de beide kassen kunnen verplaatsen.

Naast al deze projecten waarvan we de realisatie zijn gestart of gaan starten, hebben we ook voor andere opdrachtgevers een ontwerptrajecten opgestart. Deze projecten zullen we in de tweede helft van dit jaar opstarten, waarbij we naar verwachting onder meer een volgende DaglichtKas kunnen gaan bouwen.