Bouw van nieuwe veredelingskas voor Schoneveld Breeding is gestart

Het slaan van de eerste paal, in mei jongstleden, markeerde de start van een bijzonder project bij Schoneveld Breeding PlantXperience. Voor deze veredelaar van onder andere cyclamen ontwerpt en bouwt Technokas een ingenieuze kas met zeven afdelingen. Het totale project in Twello bestaat uit 13.000 m2 kas en 7.000 m2 bedrijfsruimte. Het zijn de zeer diverse wensen van de veredelaar, waarop wij hebben ingespeeld met een ontwerp dat past als een maatwerkkostuum.

In de veredelingskas installeren we bijvoorbeeld hijsverwarming maar ook een mono-railsysteem om het intern transport te optimaliseren. In het ontwerp is heel nadrukkelijk gekeken naar systemen die de logistiek zo slim mogelijk ondersteunen en waarmee de teelthandelingen zo effici├źnt mogelijk kunnen worden uitgevoerd.

Verschillende soorten glas

Gezien de verschillende wensen van de diverse veredelingsafdelingen, varieert het glas dat we toepassen. Op een deel van de kas leggen we diffuus glas terwijl een ander deel juist weer met gewoon glas wordt uitgevoerd. Daarnaast was het de wens van Schoneveld om de totale Venlokas met tweezijdig, doorlopend lucht uit te voeren. Daarbij zorgen we dat alle luchtramen met een geïntegreerd gaassysteem wordt uitgevoerd.

Speler van wereldformaat

Schoneveld Breeding is een speler van wereldformaat als het gaat om de veredeling en zaadproductie van onder meer Cyclamen Super Serie, Primula obconica Touch Me, Primula acaulis Paradiso, Ranunculus Sprinkles en Campanula Florentes. Met de nieuwbouw van Schoneveld Breeding PlantXperience wil het bedrijf meer zijn dan een veredelaar; Xperience staat dan ook voor het ervaren en beleven. Kernwoorden daarin zijn kennisdeling en innovatie, betrokkenheid en passie.

Bekijk de video voor een impressie van de start van het bouwproject bij het slaan van de eerste paal.