Eerste luchtbehandelingskasten op nieuwe kwekerij Schenkeveld geïnstalleerd

Technokas is deze week gestart met de assemblage en installatie van de eerste van in totaal 16 innovatieve luchtbehandelingskasten op de nieuwe tomatenkwekerij van Schenkeveld. Via deze geavanceerde klimaatinstallatie kan Schenkeveld straks via de principes van Het Nieuwe Telen op een energiezuinige manier tomaten telen. Aan het eind van dit jaar zal de nieuwe kwekerij van circa 11 hectare nabij Schiphol volledig in bedrijf worden genomen.

De uitbreiding op de bestaande kwekerij die Schenkeveld op dit moment laat bouwen is een aanvulling op de ruim 20 hectare die in eerdere fases is gebouwd. In tegenstelling tot in die eerste kassen, kiest de bekende tomatenkweker er nu voor om de nieuwe kas uit te rusten met de installatie voor Het Nieuwe Telen. Na een gedegen adviestraject, waarvoor onder meer specialisten van de WUR zijn geraadpleegd, koos Schenkeveld voor de klimaatinstallatie die Technokas heeft ontwikkeld.

Droge buitenlucht aanvoeren

De nieuwe kas wordt, in tegenstelling tot de twee eerder gebouwde kassen, zonder belichting uitgerust. Om een optimaal klimaat in de nieuwe kas te krijgen, kiest Schenkeveld nu voor de zeer effectieve luchtbehandelingskasten (LBK’s). Deze zullen voor voldoende ventilatie met droge buitenlucht zorgen, maar kunnen de aangevoerde lucht ook met een speciaal verwarmingsblok opwarmen. De capaciteit waarmee de LBK’s droge buitenlucht naar binnen kunnen blazen bedraagt ca. 5 m3/m2/h. Elke LKB hangt midden tussen het gewas en heeft straks twee uitblaasopeningen en twee verwarmingsblokken - aan beide uiteinden één - met een verwarmingscapaciteit van ca. 20 watt/m2. Via een speciaal gemaakte animatie toont Technokas de werking van het systeem.

Meer projecten met Het Nieuwe Telen

“Wij hebben dit systeem al één keer eerder op deze wijze in de teelt voor tomaten geïnstalleerd”, vertelt Maurice Hartman, directeur van Technokas. “Dit deden we bij Tomatenkwekerij Van den Belt in IJsselmuiden; daar hebben we in een kas van 7 hectare voor de belichte tomatenteelt deze installatie met buitenluchtaanzuiging door het kasdek geïnstalleerd met een veel grotere ventilatiecapaciteit. Later dit jaar leveren we opnieuw bij Van den Belt, voor een uitbreiding van 4,5 hectare, 8 extra luchtbehandelingskasten voor een onbelichte teelt. Daarnaast staat dit jaar ook de levering van 14 luchtbehandelingskasten voor de nieuwe aardbeienkwekerij bij Van der Avoird Trayplant in Bavel op stapel. Daarnaast hebben we de nieuwbouw van chrysantenkwekerij UGrand voorzien van 35 LBK’s.”

Luchtvochtigheid optimaal regelen

De belangrijkste voordelen van een klimaatsysteem met LBK’s is dat deze ervoor zorgen dat de kweker in zijn kas op lichte overdruk, de luchtvochtigheid optimaal kan regelen. De LBK’s maken ook recirculatieventilatoren overbodig. De verwachting van zowel Technokas als de specialist van WUR is dat de temperatuurverschillen in de kas met dit systeem aanzienlijk kleiner zullen zijn dan bij andere klimaatsystemen. “Voor chrysantenkwekers, maar ook kwekers van diverse andere sierteeltproducten, leveren we al vele jaren ons systeem met LBK’s. Maar we zien nu, mede door het type LBK dat we voor Van den Belt en Schenkeveld op maat ontwerpen en leveren, dat ze ook in de groenteteelt enorme voordelen bieden”, aldus Hartman.

Bekijk de animatie waarin de werking van dit nieuwe type LBK zorgvuldig wordt uitgelegd.