Om het binnenklimaat zo optimaal mogelijk te beheersen en het energiegebruik te minimaliseren, kiezen steeds meer tomatentelers voor het ontvochtigen met luchtbehandelingskasten (LBK’s). Op dit moment is Technokas opnieuw bij vijf grote tomatentelers bezig om dit zelf ontwikkelde klimaatsysteem te implementeren. In totaal draait dit systeem voor ‘Het Nieuwe Telen’ van Technokas in al meer dan 100 hectare aan tomatenkassen in Nederland.
Het systeem voor Het Nieuwe Telen introduceerde Technokas zo’n 15 jaar geleden. Dat was toen ook al bij enkele tomatentelers, maar nog zonder verwarmingsblok. Daarna nam het gebruik van LBK’s mèt verwarmingsblok vooral een vlucht in de sierteelt. De laatste jaren ontdekken ook steeds meer groentetelers dit zeer effectieve klimaatsysteem. De basis voor het systeem vormt de luchtbehandelingskast die geconditioneerde buitenlucht de kas inblaast. Technokas integreert deze luchtbehandelingskast in de kasgevel of, sinds een paar jaar, in het kasdek. In elke LBK bevinden zich, naast de ventilatoren en klepregisters, technische voorzieningen voor – naar keuze – koelen, verwarmen en/of filteren van de lucht. Bovendien kan Technokas dezelfde ventilator per project verschillende debieten laten draaien, met meer of minder toeren, waardoor deze ook meer of minder elektriciteit gebruikt. Deze functie past het bedrijf nu steeds vaker toe bij tomatentelers, die meer en meer voor het systeem met LBK’s kiezen. Bij meerdere telers, waar nu voor het eerst de LBK’s worden geïnstalleerd, overweegt men dit systeem ook in andere kassen te laten plaatsen.
Duijvestijn Tomaten
Het meest recente project, waarvoor het installatiewerk in week 47 begint, is Duijvestijn Tomaten. Eind dit jaar of begin 2025 wil ook deze teler profiteren van de LBK’s die Technokas boven het middenpad zal installeren. De installaties komen in een bestaande tomatenkas van ruim 3 hectare. Om de 24 meter hangen straks in deze kas in totaal 6 dubbele LBK’s. Deze leveren met 5,6 m³/m²/uur een iets hogere capaciteit dan de standaard capaciteiten die Technokas bij andere telers aanbrengt. Maar de bouw en het werkingsprincipe is hetzelfde; een LBK met een sparing in het dek, een verwarmingsblok, kleppen, ventilatoren en slurven. De installatie van het systeem valt samen met een grondige renovatie van de kas die qua ondergrond, verwarming en teeltgoten een aanpassing krijgt.
Van Adrichem Kwekerijen
Een ander, recent project waar Technokas luchtbehandelingskasten installeert, is bij Van Adrichem Kwekerijen in het Zeeuwse Westdorpe. Deze teler liet een nieuwe kas van ruim 7 hectare bouwen en koos daarin ook voor de LBK’s. Het grootste deel van de kas is 235 meter breed, maar er is ook een hoek waar de kas maar half zo lang is. Op de plek waar de kas de volledige breedte heeft, installeert Technokas 11 dubbele LBK’s boven het middenpad. Bij het deel van de kas dat half zo lang is, worden 4 enkele LBK’s aan de kopgevel gemonteerd. In totaal bevatten alle LBK’s tezamen 26 ventilatoren met kleppen, verwarmingsblokken en slurven. Elke ventilator in deze installatie kan dan circa 2.820 m² teeltoppervlak conditioneren. Dit doen ze met een debiet van 14.100 m³/uur, wat neer komt op circa 5 m³/m²/uur.
The Valley
Ook bij de telers van The Valley is Technokas bezig met de montage van LBK’s. Dit gebeurt op de locatie Base Valley, hun nieuwe hoofdvestiging aan de Kreekrug in De Lier. Hier zijn in week 29 bij het nieuwbouwproject 12 dubbele LBK’s opgehangen. Dit gebeurde direct na het beglazen van het dek, en net voor het intrekken van de schermdraden. Het betreft hier een kas van een kleine 8 hectare, waar men de dubbele LBK’s eveneens boven het middenpad monteert. In de kas van 275 meter breed hebben de slurven, die aan de LBK’s vastzitten, een lengte van de volledige teeltpaden, in dit geval 133 meter. In de hele kas bevinden zich in totaal 24 ventilatoren met kleppen, verwarmingsblokken en slurven. Zij conditioneren een teeltoppervlak van circa 3.300 m² per ventilator met een debiet van 16.200 m³/uur, wat eveneens uitkomt op ongeveer 5 m³/m²/uur.
Red Harvest
Eerder dit jaar ging Technokas aan de slag voor twee kassen van Red Harvest, waarin tijdens de nieuwbouw de luchtbehandelingskasten boven het middenpad werden geïnstalleerd. Het gaat hier om de kassen nr. 5 en nr. 6 aan de Tussenweg in Middenmeer. Daar heeft Red Harvest inmiddels zes dezelfde ‘blokken’ gerealiseerd van kassen die per stuk ongeveer 7,5 hectare groot zijn. De kassen zijn 255 meter breed, waardoor de slurven boven de teeltpaden circa 123 meter lang zijn. In kas nr. 5 is de installatie eerder dit jaar al afgerond, zodat de tomatenteelt al in volle gang is. Kas nr. 6 wordt op dit moment afgebouwd. Daar installeerde Technokas in week 25 de LBK’s en zullen ze in week 44 de slurven ophangen. In elke kas hangen 12 dubbele LBK’s. Dat betekent dat ook hier elke kas beschikt over 24 ventilatoren met kleppen, verwarmingsblokken en slurven. Deze conditioneren circa 3.100 m² per ventilator met een debiet van 15.300 m³/uur en dus eveneens circa 5 m³/m²/uur. Red Harvest wisselt in haar kassen de teelt van tomaten af met die van komkommers.
Schenkeveld
Bij de tomatenkwekerij Schenkeveld in Rijsenhout, nabij Schiphol, installeerde Technokas de LBK’s in de afgelopen jaren al in drie kassen van elk 11 hectare. Dit gebeurde twee keer tijdens nieuwbouw en recentelijk ook in een bestaande kas tijdens de teeltwisseling. In de eerste twee nieuwbouwkassen ging het om projecten voor de tomatenteelt zonder belichting. De twee bestaande kassen, waarvan er één dus al eerder met LBK’s is uitgerust, zijn tevens voorzien van ledverlichting. Juist ook om die reden wilde Schenkeveld de LBK’s ophangen. De ledverlichting vervangt namelijk de SON-T lampen die er eerst hingen. Door die vervanging is de warmteproductie via de belichting ineens veel minder hoog, waardoor vocht weer voor meer problemen kan zorgen. Met de LBK’s heft Schenkeveld dit probleem weer op. Dit jaar zal Technokas daarom ook de laatste, reeds bestaande kas op deze kwekerij met LBK’s uitrusten.
In elk van de vier kassen hangen uiteindelijk 16 dubbele LBK’s. Hier hangen ze tussen de tralies boven het gewas. Dat betekent dat er per kas 32 ventilatoren actief zijn met kleppen, verwarmingsblokken en slurven. De slurven zijn in deze kassen 75 á 80 meter lang; de halve lengte van een teeltpad. De kassen zijn hier in totaal 320 meter breed. Hierdoor conditioneert elke ventilator ook hier circa 3.000 m² teeltoppervlak met een debiet van 15.000 m³/uur, wat neerkomt op circa 5 m³/m²/uur.
Volg ons op Facebook
Volg ons op LinkedIn
Stuur een e-mail