Klantendag Technokas inspireert ruim 100 genodigden over Energietransitie

De Klantendag van Technokas op 16 en 17 oktober bij Ter Laak Orchids in Wateringen trok ruim 100 genodigden. Er was een officieel programma met vier sprekers, gevolgd door de première van de bedrijfsfilm van Technokas. Na de pauze volgden rondleidingen bij Ter Laak Orchids, waar de mensen onder meer uitleg kregen over de nieuwe DaglichtKas en de verduurzaming die dit bedrijf heeft ingezet.

Centraal thema in de presentaties was de energietransitie, het Klimaatakkoord en de gevolgen daarvan voor de Nederlandse glastuinbouw. Rob van der Valk van Glastuinbouw Nederland waarschuwde dat de energieprijzen onvermijdelijk zullen stijgen, al wordt er hard gelobbyd om de stijgingen – onder meer van het ODE-tarief per 1 januari 2020 – binnen de perken te houden. Bovendien wordt er al 20 jaar gesproken over het waarborgen van een goede externe CO2-voorziening, een voorwaarde voor een klimaatneutrale glastuinbouw in 2040. Dat thema is nu weer ‘hot’, nu er discussies gaande zijn over CCS en CCU, aldus Van der Valk.

Daglichtkas 2.0 voldoet aan verwachtingen

Ook vertelde Van der Valk dat nog voor het einde van het jaar duidelijk wordt of de Daglichtkas, die bij Ter Laak in twee versies is gebouwd, weer in aanmerking komt voor SDE-subsidie. Die subsidie is noodzakelijk om de investering in de kas te kunnen doen, en zo de techniek te kunnen doorontwikkelen, zei Hans van Tilborgh, directeur van Technokas. De innovatieve kas is amper tien jaar geleden bedacht en staat nog maar aan het begin van zijn ontwikkeling. Subsidie blijft dus hard nodig om de kas te perfectioneren, al voldoet Daglichtkas 2.0 – zo bleek uit de woorden van Richard Ter Laak – uitstekend. Richard was vooral lovend over het stabiele klimaat, mede dankzij de buitenluchtaanzuiging, en de energiebesparing van 40%. Ook hoeft hij met dit type kasdek niet meer te krijten. Dit heeft meerdere voordelen, waaronder het geen zorgen hoeven maken over het lozen van het water. ‘En we kunnen in deze kas een kwalitatief goede plant telen, dat is het allerbelangrijkste’.

Opties verduurzaming glastuinbouw

Feije de Zwart van de WUR liet onder meer zien welke opties er zijn voor verduurzaming van de glastuinbouw. Er is een breed palet beschikbaar. Welke opties het meest aantrekkelijk zijn, moet per gebied en per teler worden bekeken. Waar een teler volgens De Zwart niet onderuit komt, is om met lagere temperaturen te gaan verwarmen; maximaal 45oC. Elke methode om te verduurzamen, vereist warmtepompen en dat betekent lagere aanvoertemperaturen. Uiteindelijk hangt veel af van de toekomstige energietarieven, subsidiemogelijkheden en benodigde investeringen. Dat de energieprijzen en aansluitkosten van elektriciteit en warmte gaan stijgen staat vast, bleek uit zijn woorden. ‘Alternatieve warmtebronnen en nieuwe technieken kunnen die kostenstijging beperken.’ Al met al een interessante middag, met veel aandacht en vragen van de aanwezige telers, die werd afgesloten met de première van de bedrijfsfilm van Technokas.

Rondleidingen

Tijdens de rondleidingen kregen de telers uitleg over de visie, strategie en duurzame maatregelen – waaronder de Daglichtkas – van Ter Laak Orchids, gevolgd door een uitgebreide uitleg over de techniek achter de Daglichtkas, waaronder dubbel isolatieglas met fresnellenzen, een zonvolgsysteem met warmteopslag en buitenluchtaanzuiging. De informatieve middag werd afgesloten met een gezellige borrel.

Bekijk hier de bedrijfsfilm van Technokas