Visie en werkwijze

Bunnik Vriesea's

Moderne veredelingskas geeft Bunnik Vriesea’s een nieuwe impuls

In juni is de bouw gestart van een hypermoderne kas bij Bunnik Vriesea’s in Kudelstaart. Na het afronden van de fundatie is inmiddels ook de staalconstructie gemonteerd en is er gestart met het beglazen van het dek. Hoewel de omvang van de kas relatief beperkt is - 4.000 m² - realiseert Technokas zes verschillende afdelingen in de kas. Zo kan de kweker straks in elke afdeling een eigen klimaat creëren. In de afdeling voor de moerplanten wordt bovendien een koelinstallatie gerealiseerd.

Technokas zorgt bij Bunnik Vriesea’s voor de complete projectbegeleiding. Dat begon al bij het allereerste begin, het aanvragen van de bouwvergunningen. De kweker heeft inmiddels goede ervaringen met Technokas, omdat de kassenbouwer in 2018 ook al een uitbreiding van 2 ha achter de bestaande kas van 3 ha opleverde. Door die ervaringen had Bunnik Vriesea’s geen enkele twijfel om ook de nieuwe kas door hen te laten bouwen.

Zes verschillende afdelingen
In de kas creëert Technokas afdelingen voor de moerplanten (de collectie-kas), de zaaiafdeling, een bloeiafdeling en drie proefkassen. Al deze afdelingen maken het mogelijk dat Bunnik Vriesea’s haar teelt, maar vooral de veredeling, een nieuwe impuls kan geven. Deze kas zal daarom sterk bijdragen aan de toenemende professionalisering van de teelt van Vriesea’s in Nederland. In alle afdelingen installeert Technokas een moderne klimaatinstallatie die door een koppeling met het bestaande bedrijf voorzien wordt van warmte. Voor de afdeling met moerplanten verzorgt Technokas tevens een nieuwe koelinstallatie.

Architectonisch ontwerp voor bedrijfsruimte
Voor een moderne uitstraling van het vernieuwde bedrijf heeft Technokas voor Bunnik Vriesea’s een architectonisch ontwerp laten maken voor een nieuwe bedrijfsruimte. Nu dit ontwerp door de klant is goedgekeurd, verzorgt Technokas ook de bouwkundige realisatie van de nieuwe bedrijfsruimte. Naar verwachting zullen de nieuwe veredelingskas en bedrijfsruimte aan het einde van dit jaar of begin 2020 volledig worden opgeleverd.