Sandor van Vliet, Axia

“We hebben gewoon op alle manieren prettig samengewerkt”

Onder hoge tijdsdruk een kas van 17.000 m2 met een hal van 2.000 m2 bouwen, die ook nog eens bestaat uit veel kleine afdelingen, met een pakket bijzondere eisen. Dat was de uitdaging die Sandor van Vliet van tomatenveredelaar Axia in Naaldwijk begin 2010 voor de voeten wierp van Technokas. "We hadden nog nooit eerder zaken met hen gedaan, maar het klikte met Technokas. Binnen enkele dagen lag er een strak plan. We zijn nog steeds blij met het resultaat."

Axia veredelt tomatenrassen voor hightech kassen wereldwijd. In 2010 wil het bedrijf uitbreiden met een nieuwe veredelingsafdeling en vindt daarvoor ruimte aan de Monnikenlaan in Naaldwijk, tegenover de hoofdvestiging aan de Burgemeester Elsenweg. "We wilden in feite een kopie van het oude bedrijf, maar dan meer doordacht, met een betere logistiek, hoger en moderner", aldus Sandor.

Dertien afdelingen

De nieuwe kas zou gaan bestaan uit dertien afdelingen elk met een aparte verwarming, watergeefsysteem, belichting, een dubbel scherm et cetera. "We wilden in het midden een corridor waarmee we alle compartimenten konden bereiken. En er moest een mogelijkheid komen om oud plantmateriaal via een andere weg af te voeren in verband met ziektes en plagen. Ook wilden we een hijssysteem waarmee we alle verwarmingsbuizen en goten in een keer konden ophijsen, om snel van teelt te kunnen wisselen." Voor de opkweekafdeling koos Axia voor tafels in plaats van betonvloeren, vanwege de arbeidsomstandigheden, maar ook de gevoeligheid voor voetziekten. Bijzonder voor die tijd was de keuze voor diffuus glas, alleen had Axia daar geen enkele ervaring mee. "Nul. Wij waren het eerste bedrijf in de veredeling dat zoiets deed."

Diffuus glas

We zaten toen in een periode dat bijna geen kassen werden gebouwd in Nederland, vervolgt Sandor. "We hadden vijf offertes liggen van verschillende kassenbouwers. Een kennis van mij kwam met het idee om ook Technokas uit te nodigen. Het klikte. En binnen enkele dagen hadden we een strak plan. Ook hebben we samen enkele projecten van Technokas bezocht en dat gaf voor ons de doorslag."
Er werd vrij veel tijd gestoken in het uitzoeken wat voor effect het diffuus glas op de veredeling zou hebben. "Eigenlijk was dat voor ons het meest spannende element. Want als het er eenmaal op ligt, ga je het er niet meer afhalen. We hebben vrij veel technici bezocht, samen met Technokas. Uiteindelijk hebben we gekozen voor diffuus glas zonder AR-coating, want dat had je toen nog niet. Ook hebben we tot het allerlaatste moment gewacht met het bestellen van het glas."

Strakke planning

Uiteindelijk verliep de uitvoering - waarbij Technokas de bouw begeleidde - volgens plan, ondanks de zeer strakke planning. Sandor: "Er werd heel goed gepland wie waar begint. De organisatie van de onderaannemers was een heel belangrijk aspect, gezien de planning. We wilden perse in november planten en dan loop je tegen allerlei dilemma's aan. Zo hadden we een gasaansluiting die veel te klein was, en moesten we op het laatste moment een boring doen om die buizen op tijd bij het ketelhuis te krijgen. Uiteindelijk hebben we een omleiding gemaakt om gas te pakken van het oude station en hebben we vervolgens de nieuwe aangeboord. Dat was een noodgreep, maar werd door Technokas goed opgelost. We hebben gewoon op alle manieren prettig samengewerkt."

Stukje uitstraling

Aan de Monnikenweg ontvangt Axia ook jaarlijks zijn klanten om de nieuwste tomatenrassen te presenteren. Een stukje uitstraling was daarom ook een eis. "We hebben geen architect ingeschakeld, maar we wilden ook geen kale gevel. Daar heeft Technokas wel een leuke oplossing voor gevonden. Wat ik ook redelijk charmant vond waren de bakken in de gevels voor de afvang van de schermdoeken. Vroeger hing dat natuurlijk altijd over een draadje heen en hing er een gewichtje aan. Nu was die kas gewoon goed afgedicht, de afwerking was heel fraai." Kwam er uit wat hij had verwacht? "Er zijn altijd wel kleine dingen die je achteraf anders had willen doen, maar voor 99% zijn we in onze opzet geslaagd. We zijn nog steeds blij met het resultaat. We hebben nu geen andere trajecten lopen, anders zou ik makkelijk weer met hen bouwen."

Voor deze opdrachtgever heeft Technokas de volgende werkzaamheden uitgevoerd: Kas op Maat, Verwarming, Advies & Begeleiding.