Glenn Langelaan, Karma Plants

“Ik had ze nog eerder bij het project moeten betrekken”

Karma Plants in Bemmel breidt zijn kas met ruim 2,8 hectare uit, omdat de vraag naar hun duurzaam geteelde producten blijft stijgen. Technokas mocht hiervoor de vergunningen regelen, een ontwerp maken voor een kas en een inspiratiecentrum, én zowel de bouw als de bouwbegeleiding op zich nemen. “Technokas gaat in de voorbereiding zo in op alle details, dat het een positief effect heeft op het eindresultaat.”

Glenn Langelaan is sinds 2007 mede-eigenaar van Karma Plants. Daar is hij verantwoordelijk voor productie en logistiek. Broer Maurice doet de verkoop, vader Bert de teelt, moeder Carla de administratie en sinds 2 jaar is zijn zus Lydia het bedrijf komen versterken in de communicatie, concepten en marketing. Een echt familiebedrijf dus! Oorspronkelijk zijn de Langelaans groentetelers uit Pijnacker, maar eind 1999 verhuisden zij naar Etten-Leur, waar ze op een bestaand bedrijf 13.500 m2 paprika’s gingen telen. Mid 2000 volgde de omschakeling naar potanthurium en ontstond het bedrijf Karma Plants. In 2007 werd in Bemmel – op glastuinbouwlocatie NEXTgarden – een nieuwe kwekerij van 3 ha gestart. In 2014 werd er nog een bedrijf bij gekocht van 2 ha dat schuin achter de hoofdlocatie ligt en in 2016 kwam daar nog 1 ha bij. Dit jaar volgt opnieuw een groeispurt van 28.000 m2 op de hoofdlocatie, inclusief een stukje verwerkingshal, waardoor ze een totale oppervlakte van bijna 9 ha hebben.

Teamwork

“Onze kracht ligt in diversiteit”, verklaart Glenn Langelaan, als we vragen naar de ondernemingsstrategie. “Wij telen jaarrond potanthurium in 9, 12, 17, 21 en 27 cm pot, een heel breed pakket. Onze slogan luidt: ‘teamwork makes the dream work’. Want wij geloven dat als je samenwerkt je veel verder komt dan wanneer je alles in eigen hand houdt. Alleen ga je misschien harder, maar dat kan twee kanten op, hè.”
Hij vervolgt: “Onze strategie is eigenlijk het produceren van planten waar de klanten om vragen. Wij hebben een heel hoog direct verkoopaandeel. We verkopen nauwelijks product via de klok. Wij proberen altijd in goed overleg met onze klanten te gaan. Sinds vorig jaar zijn we ook een mooi assortiment groene planten aan het kweken, omdat we daarvoor vraag vanuit onze klanten kregen. Het resultaat is dat bijna al onze klantengroepen 5 tot 15% per jaar in aantallen stijgen. Klanten waarderen onze kracht in diversiteit en dat merken we. Wij leveren toegevoegde waarde, van het stickeren van de planten tot aan mooie arrangementen in glas of keramiek. Wij willen onze klanten – tuincentra, retailers en anderen – maximaal ontzorgen.”

Duurzaam telen

Duurzaamheid is ook een onderdeel van de strategie, zegt Glenn. “Sinds 2007 gebruiken we drie schermen om een maximale energiebesparing te realiseren. Ook hebben we toen meteen al de gevels in polycarbonaat in plaats van glas uitgevoerd. We hebben tevens een collectief waterbassin van 3 ha met drijvende zonnepanelen. Die zijn er vorig jaar opgelegd. Het voordeel van zonnepanelen op water is dat ze worden gekoeld, waardoor het rendement veel hoger is dan op een schuurdak. Het is ook goed voor de levensduur van de panelen.”
“Daarnaast zijn we 3 jaar geleden gestart met het ontwikkelen van een innovatieve en duurzame manier van telen. We hanteren hiervoor een uniek systeem waarbij elke plant zijn eigen waterbuffer krijgt en dus optimaal in eigen tempo kan groeien. Hiermee zijn we begin vorig jaar fysiek op de kwekerij begonnen. Het eerste resultaat is een forse vermindering van het gebruik van turf, wat natuurlijk al schitterend is. Eind 2020 willen we voor 95% klimaatneutraal zijn en het turfgebruik nog verder verminderen.

Details

Technokas was al vroeg in beeld bij Langelaan, dankzij een tip van Peter Dekker Installaties. “Die zeiden tegen mij: ik ken wel een kassenbouwer die goed bij jou zou passen. We hebben eerst wat gesprekken gevoerd, waarbij mij opviel: de details die we bespraken met Maurice Hartman. Hij wilde echt helemaal weten waarvoor we het precies gingen gebruiken, zodat zij de inrichting helemaal op de kas kunnen afstemmen. Dat heb ik als zeer prettig ervaren.”
Een van de eisen die Langelaan stelde aan de nieuwe Venlokas was de afmeting van de tralie van 3 x 4 meter, die ook in de eerdere, nieuwgebouwde kas is gebruikt. “Dat vinden wij een prettige maatvoering voor anthurium. Wij werken hier op een betonvloer. Met deze vakmaat kan ik een kap in drie keer volzetten met een heftruck.” Ook de sandwichgevels waren een eis, vanwege de veiligheid (“We zitten hier in een heel open gebied”), de extra energiebesparing en het klimaat (“Minder temperatuurverschillen in de kas”).
Glenn besloot na lang wikken en wegen diffuus glas (midhaze, zonder AR-coating) op de nieuwe kas te laten leggen. Er komt een PAR-perfect scherm (LS 2047) in te hangen, voor maximale lichtspreiding, met een LS 1147 (“Een eenvoudig licht groenteschermpje”) daaronder en een LS 9952 erboven. Voor een nette afwerking en goede aansluiting werden in de gevels schermafhangbakken toegepast. Een innovatieve oplossing voor schermintegratie, die Technokas al meer dan 10 jaar toepast. De nieuwe kas wordt aan de voorkant aan elkaar gebouwd, daar waar nu nog een watertechnische ruimte is. Op de plek waar de kassen samenkomen, creëert Technokas een nieuwe werkruimte (van 28 x 40 meter), terwijl de watertechnische ruimte naar de nieuwbouw wordt verplaatst. Verder realiseert Technokas ook een inspiratiecentrum, als aanvulling op de bestaande bouw.

Bouwbegeleiding

Heeft Technokas nog geholpen bij het verduurzamen van jullie bedrijf? Glenn: “Naar luchtontvochtiging hebben wij wel gekeken maar we besloten dat nu niet te doen, omdat het met alle veranderingen de vraag is of we dat nog nodig hebben. Wij hebben relatief weinig gewasvolume in de kas en hebben daarom geen last van vochtophoping, ook niet met drie gesloten schermen. Wij kunnen het klimaat gewoon goed sturen zoals we nu bezig zijn, wel met Het Nieuwe Telen. Wij kunnen prima uit de voeten met een 1% luchtkier, zodat je geen temperatuurverlies hebt, maar wel vochtverlies. Onze verwarming wordt door Voshol geïnstalleerd. Maurice heeft nooit gevraagd: mag ik ook… Dat vind ik heel netjes en geeft het professionele karakter van het bedrijf weer. Hij respecteert gewoon de keuzes die wij als team hebben gemaakt.”
De bouw van het project startte op 30 oktober, onder leiding van Technokas. Waarom heb je de bouwbegeleiding uitbesteed? Glenn: “Er lopen nu zoveel projecten door elkaar heen. Eén hectare bij bouwen is prima alleen te doen, maar als je het hart van je bedrijf gaat verplaatsen, en alle onderaannemers moet coördineren… Dat zou te veel zijn geweest. En Maurice kan uit ervaring direct oplossingen voor problemen aandragen. Zo had ik zelf de verkeerde deuren uitgekozen. Die worden nu aangepast, zo flexibel zijn ze dan wel. Dat was voor mij een leermomentje: ik had ze nog eerder bij het project moeten betrekken.”

Toekomst

Zou je Technokas bij je collega’s aanbevelen? “Ja, uiteraard. De inlevingscapaciteiten van Maurice maar ook van de mensen op kantoor, die vind ik heel goed. Omdat zij er zoveel tijd en energie in stoppen, zie je dat Peter Dekker, GST Techniek, Voshol, Verkade Beton, en anderen allemaal die extra stap willen zetten. Of het nu gaat om de assen van Peter Dekker, de hoogte van een kabelgoot of de afhangbakken van de schermen. Dat zijn van die hele kleine dingen. Makkelijk werken is gewoon belangrijk. Als je er in het begin goed over nadenkt, heeft iedereen er later profijt van. De bouwvergaderingen gingen op het eind ook alleen nog maar over de planning. Dat moet je Technokas gewoon nageven: dat ze in de voorbereiding zo intensief op alle details ingaan, dat het een positief effect heeft op het eindresultaat.”
De oplevering staat gepland in week 30. Wat zijn je verwachtingen over het eindresultaat? “Dat we zelf, maar ook al voor de volgende generatie een prachtig pand hebben staan en we hier nog lang van mogen genieten”, besluit Glenn.

Voor deze opdrachtgever heeft Technokas de volgende werkzaamheden uitgevoerd:  Kas Op MaatBedrijfsruimte  en Adviezen en vergunningen.