Rob Olsthoorn, OK Plant

“Ik had hoge verwachtingen, en die hebben ze overtroffen”

In aanloop naar de nieuwbouw van de 25.000 m2 orchideeënkas, zette Rob Olsthoorn, eigenaar en directeur van OK Plant, al zijn wensen op een rij. "Als je nadenkt over nieuwbouw creëer je in je hoofd de meest optimale kwekerij. Ik heb ruim tien jaar ervaring in het kweken van orchideeën. Al die kennis heb ik gebruikt om een eerste, grove schets op te zetten. Vervolgens is het dan bijzonder prettig dat je een partner treft die mij niet alleen volledig begrijpt, maar mijn ideeën en plannen zelfs perfectioneert."

OK Plant is een vooraanstaande phaelenopsiskwekerij in Naaldwijk die zijn klanten meer dan 100 verschillende Little Kolibri orchideeën aanbiedt, in één potmaat maar met enorm veel toegevoegde waarde. Tot aan 2017 hadden zij daarvoor een productielocatie van 20.000 m2 in Naaldwijk en een afkweeklocatie van 15.000 m2 in Maasdijk. "Omdat wij met onze focus en ons speciale assortiment veel succes boeken, zag ik kansen om uit te breiden. Toen ik de grond naast mijn bedrijf in Naaldwijk kon kopen, heb ik dat meteen gedaan en ben ik mijn uitbreidingsplannen vorm gaan geven", vertelt Olsthoorn.

Gecharmeerd van hun werk

"Nadat ik mijn plannen op een rij had gezet, vroeg ik een bouwadviesbureau om een bestek te maken. Met dat bestek als basis ben ik naar een aantal kassenbouwers gegaan en heb hen om een uitwerking gevraagd. Van begin af aan was ik gecharmeerd van het werk van Technokas. Dat kwam vooral door wat ik van hen had gezien bij collega's, zoals Opti-flor. Zij zijn een kassenbouwer die juist tot zijn recht komt als het wat ingewikkelder wordt. En dat was bij ons wel het geval. Het is niet niks om een bestaande orchideeënkas naadloos aan te sluiten op een nieuwe kas. En dan gaat het niet om de technische aansluiting van twee kassen, maar juist de aansluiting van onze logistieke processen en klimaattechnische regelingen. We gooien feitelijk ons hele bedrijfsproces op zijn kop. Daar zaten mijn belangrijkste uitdagingen. Technokas is wat dat betreft een bouwer waar de kennis veel verder gaat dan de constructie van de kas."

Plannen zijn duidelijk verbeterd

Voor Rob Olsthoorn was het heel belangrijk dat Technokas in staat bleek om zijn plannen, maar ook het bestek en de adviezen van het adviesbureau, nog flink te verbeteren. Het bedrijf bekommert zich over het complete proces, van de constructie tot en met het klimaatsysteem en van de logistiek tot en met de bedrijfsruimten. "Ik had vooraf al hoge verwachtingen van het bedrijf, maar die hebben ze overtroffen. Ze waren niet de goedkoopste, maar ze zijn hun geld helemaal waard. Ze kwamen met innovatieve oplossingen die we zelf niet konden zien of waar we niet aan hadden gedacht. Mijn ervaring met de 'oude' kas was bijvoorbeeld dat het logistiek erg lastig is om bij alle techniek te komen. Met de nieuwbouw hebben we voor een systeem met plateaus gekozen dat over de verwarmingsbuizen rijdt. Alleen moet je dan wel een buis van 76 in plaats van 63 mm kiezen. Dat zijn zaken die zij vooraf doorzien en goed beargumenteren."

Slimme, innovatieve oplossingen

"Ook voor de scherminstallatie kwamen ze met een bijzondere oplossing", zegt Olsthoorn. OK Plant koos voor een geïntegreerde, driedubbele scherminstallatie in de kas. Alleen zal je nergens een stuk afsluitstrook van doek vinden. "Technokas bedacht de oplossing om langs de uiteinden van de scherminstallaties witte stalen platen in de kasconstructie te integreren. Hierdoor is de kas gedurende zijn hele levensduur energie- en luchtdicht. Het is een meerinvestering, maar één waarvan we vele jaren gemak en plezier hebben." Rob Olsthoorn vindt ook de omgang met de mensen erg prettig. "Ze staan echt open voor onze ideeën en proberen ze steeds te perfectioneren. Zo had ik vanuit een ander ontwerp het idee om eenzijdige nokbeluchting toe te passen. In combinatie met high haze beglazing en de ligging van de kas zou dat in mijn situatie voordelig zijn, omdat ik in de zomer dan kan luchten zonder dat de zon naar binnen schijnt. Hoewel zij dit zelf niet in hun ontwerp hadden staan, zijn ze daarmee aan de slag gegaan, en hebben ze dat in deze kas met succes ingepast."

Hightech kassenbouw

Wat Olsthoorn ook belangrijk vindt is de wijze waarop Technokas zijn partners kiest. "De aannemers die onder hun regie hier werken, zijn stuk voor stuk vakmensen. Bovendien ook mensen die steeds meedenken; echte specialisten in hun vak. Het aanbouwen van de nieuwe kas aan de oude kas, op een manier dat de logistiek volledig probleemloos verloopt, is echt hightech kassenbouw. De kraanbaan die de containers van het ene deel naar het andere deel transporteert functioneert alsof het allemaal in een keer is ontworpen en gebouwd. Ik geloof niet dat een relatief complexe kas, zoals die van ons, door een andere kassenbouwer beter of net zo goed gebouwd had kunnen worden."

Voor deze opdrachtgever heeft Technokas de volgende werkzaamheden uitgevoerd: Kas op Maat, Verwarming, Koeling, Bedrijfsruimte.