Sander Verbeek, SV.CO

“We willen zoveel mogelijk risico’s uitsluiten”

In 2013 liet SV.CO een nieuwe potplantenkas van 30.000 m2 ontwerpen en bouwen door Technokas. Het was het eerste nieuwbouwproject voor SV.CO, er waren meerdere gegadigden. Toch koos SV.CO voor Technokas. Directielid Sander Verbeek motiveert hun keuze: "Zij denken heel goed mee: wat kan er anders of beter. We wilden een kwalitatief goede kas. Technokas kwam op ons het beste over."

Sander vindt SV.CO geen voorloper, maar eerder een volger. "Wij kiezen voor bewezen techniek. Wij hoeven geen hightech. Het moet vooral goed functioneren en wij moeten er goed mee kunnen werken. Wij willen zoveel mogelijk risico's uitsluiten."
Een ander bureau had al een bestek gemaakt, maar Technokas kwam ongevraagd met verbetersuggesties: "Technokas is op een prettige manier heel eigenwijs: als ze denken dat het anders of beter kan, dan krijg je dat vanzelf horen. Zij kijken heel goed naar wat er beter kan in het ontwerp. Dat is heel positief." Technokas ontwierp de kas, de bedrijfsruimten en de verwarmingsinstallatie.

Voorbereiding

Wat opviel was de goede voorbereiding, zegt Sander. "Van de hijsverarming en de dubbele scherminstallatie bijvoorbeeld: op dezelfde hoogte heb je assen zitten met een groot aantal kabels: die kunnen een heel stuk verlopen. Daar zijn allemaal tekeningen van gemaakt, in elke denkbare situatie. Om niet voor verrassingen komen te staan. Als je achteraf allemaal dingen moet aanpassen, kan dat veel tijd en geld kosten."
Ook de bouw zelf verliep op rolletjes, zegt Sander, die daarvoor een eigen projectleider aantrok. De kas voor potchrysanten en kalanchoe werd in 20 weken gerealiseerd, geheel volgens planning. "Technokas zat bij alle bouwvergaderingen, we hebben goed met hen samengewerkt. We hebben een hele mooie bouwtijd gehad."

Klimaatproblemen

In 2015 heeft SV.CO voor een andere vestiging luchtbehandelingskasten (LBK's) van Technokas laten installeren. "We hadden in een afdeling klimaatproblemen, waardoor Japanse Roest makkelijk kon ontstaan. Dat kwam door een te hoge luchtvochtigheid, maar ook door een ongelijkmatig klimaat. Met de LBK's zijn de klimaatproblemen verdwenen. De plantkwaliteit is nu beter. Ook hebben we naar schatting 8 tot 9 m3 per m2 per jaar weten te besparen, een besparing van circa 40 procent. Ook hebben we er veel kennis mee opgedaan, die we in de andere afdelingen kunnen toepassen."

Voor deze opdrachtgever heeft Technokas de volgende werkzaamheden uitgevoerd: Kas op Maat, Verwarming, Luchtbehandeling en -ontvochtiging, Bedrijfsruimte, Advies & Begeleiding.