Klaas van den Belt, Tomatenkwekerij Van den Belt BV

“We gingen van een best wel hoge botrytisdruk naar bijna nul”

In 2011 liet Klaas van den Belt als een van de eerste tomatentelers in Nederland een klimaatinstallatie van Technokas in zijn bestaande kas aanleggen. Hoe kijkt hij nu terug op die beslissing? "De tijden zijn natuurlijk wel veranderd. Maar ik denk dat het nog steeds een voordeel is dat wij dit systeem hebben. In de teelt heb je nu een extra stuur in handen om de scherpe kantjes er af te halen."

Van den Belt liet in 2006 in IJsselmuiden een nieuwe kas van 6,4 ha bouwen - overigens niet door Technokas - die vierzijdig was afgerubberd. "Die was ontzettend dicht", zegt Klaas, wat resulteerde in een hoge botrytisdruk. Daarom ging hij in gesprek met Technokas om het klimaat beter in de hand te kunnen houden. Er werd gekozen voor een inblaassysteem, waarbij onverwarmde lucht via ventilatoren met een regelbare klep van bovenaf wordt ingeblazen door slurven. "Hans van Tilborg van Technokas heeft hier veel in betekend. Zij deden voor ons een stukje rekenwerk. Ook de uitvoering lag bij hen. We kregen luchtbehandelingskasten in de gevels zonder koel- of verwarmingsblokken, met slurven bovenlangs, een slurf per drie tralies. Dat werd ons aangeraden door de WUR. Als we de slurven onderlangs zouden gebruiken zou ik met verwarmingsblokken de lucht moeten opwarmen, anders blijft de koude buitenlucht onderin de kas hangen. Maar we wilden ook energie besparen. Vandaar dat we kozen voor dit systeem."

Botrytisdruk

En, werkt het? "We gingen van een best wel hoge botrytisdruk naar bijna nul in het jaar daarop. We hebben in het eerste jaar weliswaar geen energie bespaard, maar dat is eigenlijk pas na die tijd gekomen. In 2016 hebben we ook een extra scherm toegevoegd. We deden altijd wel een foliescherm, maar sinds twee jaar gebruiken we een dubbel scherm. Onder een dubbel scherm kun je het klimaat prima regelen. En er wordt best wel wat extra energie mee bespaard, ik schat zo'n 10%."
Hij vervolgt: "De tijden zijn natuurlijk wel veranderd. De energieprijs is nu anders dan vijf jaar terug. Ziektedruk is voor ons ook minder relevant geworden door de komst van een beter botrytismiddel. Natuurlijk proberen we met zijn allen om zo min mogelijk chemie te gebruiken. Ik denk dat het daarom nog steeds een voordeel is, dat wij dit systeem hebben. In de teelt heb je nu een extra stuur in handen om de scherpe kantjes er af te halen. Anders zou je best weleens onder een vochtdeficit van 1 kunnen duiken in bepaalde periodes. En die kunnen we nu makkelijk op 1,2 of 1,3 houden."

Uitbreiding

In 2012 kochten zijn broer Jacob en Klaas uit een faillissement een tweede bedrijf van 7 ha, waarvan hij wist dat het verwarmingstechnisch niet klopte. "Dat hebben we door Technokas CV-technisch helemaal door laten rekenen. Technokas kwam al snel met een aanbevelingsplan en daarna met een bestek, dat hebben we op die manier ook uitgevoerd. Het werkt nu weer top."
Dit jaar is opnieuw een uitbreiding gepland. Klaas: "Deze zomer wordt er 7 ha nieuw gebouwd. Die kas komt tussen de twee bestaande bedrijven in te liggen. Alle bedrijven worden CV-technisch aan elkaar gekoppeld, daarvoor heeft Technokas ook best wel veel rekenwerk gedaan. Zij gaan de verwarming ook voor ons aanleggen."
Hoe verloopt de samenwerking tot nu toe? "Positief, anders ga je natuurlijk niet met elkaar verder. Ik waardeer het meest de openheid en het hoge kennisniveau van Technokas. De dingen die ze voor ons berekend hebben, kloppen wel aardig...", besluit hij met een groot gevoel voor understatement.

Voor deze opdrachtgever heeft Technokas de volgende werkzaamheden uitgevoerd: Verwarming, Luchtbehandeling en -ontvochtiging en Energie- en klimaatberekeningen.