Paco van Wijk (Seven Orchids) en Ronald Bruinen (Zuidbaak/Westkaap)

“Zij kunnen in korte tijd heel veel laten gebeuren”

Technokas kreeg de opdracht een paprikakwekerij van 5,5 hectare om te bouwen en geschikt te maken voor de teelt van snij-cymbidium en een tomatenbedrijf van bijna 3 hectare om te bouwen voor de teelt van groene potplanten. Beide projecten kenden een uiterst krappe planning. Paco van Wijk van Seven Orchids in Bleiswijk en Ronald Bruinen van Kwekerij de Zuidbaak/Westkaap in Honselersdijk vertellen over hun ervaringen.

De paprikakwekerij van 5,5 ha aan de Violierenweg in Bleiswijk was van Quality Peppers en kende maar één teeltcompartiment met zes klimaatafdelingen zonder tussengevels. “Een mooie kwekerij, alleen niet geschikt voor de cymbidiumteelt”, zegt Paco. “De paden waren maar liefst 125 meter lang, te lang. Het oude middenpad hebben we laten slopen en vervangen door twee middenpaden. We hebben twaalf afdelingen gemaakt, gescheiden door gevels van stegdoppelplaten, vanwege de temperatuurverschillen.”

Van paprikakas naar cymbidiumkwekerij

Er moest eigenlijk best wel veel gebeuren: we kochten een kale kas met wat verwarmingspijpen, zegt Paco. “De rest is allemaal op de schop gegaan: klimaat, water, elektra… enzovoorts.” Op de plek van het oude middenpad werd een nieuwe voet gebouwd. Deze moest onderheid worden. De luchtingsinstallatie werd opgesplitst voor de verschillende afdelingen. De buisrailinstallatie werd aangepast aan de nieuwe indeling en er kwam een transportleiding voor het benutten van laagwaardige warmte van de WKK’s. Voor het transport van geoogste bloemen kwam een monorailnet, met een speciale constructie voor het middenpad, waar de jonge planten worden opgekweekt. “We hebben ook overal een Erfgoedvloer in laten leggen en de verwerkingsruimte laten verzwaren om sorteerlijnen aan de constructie te kunnen hangen. Alles bij elkaar een flinke klus.”

‘Superstrakke planning’

Die klus werd nog een stukje complexer omdat Seven Orchids elke twee weken planten van de oude kwekerij over wilde zetten. Er lag een ‘superstrakke planning’. Vandaar dat Paco de bouwbegeleiding graag in handen gaf van Technokas. “Er moest in een korte tijd heel veel gebeuren. Om de gang erin te houden heb ik de bouwvergaderingen en projectbegeleiding bij Technokas neergelegd. De eerste afdeling moest in november vorig jaar klaar zijn, de laatste in maart, nog geen vijf maanden later. We wilden planten waar de knoppen al in zaten over rijden om de oude kwekerij leeg te krijgen, anders zaten we daar nog volop te oogsten. Dat was de insteek. Elke twee weken moest een volgende afdeling gebruiksklaar zijn. Dat is gelukt.”

Duurzame warmte optimaal benutten

Ronald Bruinen – die met zijn compagnon Walter Zuijderwijk eigenaar is van kwekerij Zuidbaak (tuinplanten) en Westkaap (groene potplanten) – liet een tomatenkwekerij van bijna 3 ha ombouwen. Die kwekerij was in opdracht van de vorige eigenaar gebouwd door Technokas. Ronald besloot daarom met hen contact op te nemen. “Ik had ze wel een keer eerder gebeld voor een kapotte tandbaan en dat handelde ze eigenlijk heel vlot af. Ook hadden zij de tekeningen van de kas nog liggen, dus dat was makkelijk.”
Ronald liet tussen de vier afdelingen tussengevels zetten, verdeeld in negen klimaatafdelingen, waarbij de buisrailverwarming werd vervangen door een bovennet dat geschikt is voor een automatische spuitboom. De scherminstallatie werd aangepast aan de nieuwe situatie, uitgevoerd door Peter Dekker Installaties.
Verder kwamen er overal betonvloeren met een laagwaardig vloerverwarmingsnet in cascade achter een HT verdeelstuk voor een optimale benutting van de aard- en WKK-warmte van de buren, die dit leveren onder de naam HB energy. “We draaien grotendeels op duurzaam opgewekte warmte. Wij hebben geen eigen ketel. Elke kuub warmte die bij ons binnenkomt moet zo lang mogelijk blijven circuleren en zo koud mogelijk terug. Die opdracht heb ik vooraf aan Technokas meegegeven. Dat hebben ze goed opgelost.”

Moderne ontspanningsruimte

De grootste verandering betreft de bedrijfsruimte, vertelt Ronald. “Op het dak van de oude schuur lag asbest. Bovendien was hij te klein. We hebben daarom een deel van de oude kas opgeofferd voor de verwerkingsruimte. In plaats van acht meter tralie hebben we daar 12 meter tralie in laten zetten en konden zo wat kaskolommen laten vervallen. Dat is beter voor de logistiek.” Het kantoor en de kantine werden ook groter gemaakt. Het oude ketelhuis werd gesloopt. De nieuwe kantine oogt als een moderne ontspanningsruimte. De afwerking met roestkleurige Dry Design-panelen van Kingspan en het dubbel glas vliesgevelsysteem van Boal systemen maken het plaatje compleet.
Ook bij dit project lag er een strakke planning. De bouwbegeleiding werd daarom overgelaten aan Technokas. Half december werd met de ombouw begonnen, rond week 22 werd deze – op een roldeur na – opgeleverd. “Daar kon Technokas niets aan doen. Wij hebben ook behoorlijk lang moeten sparren met de gemeente over de laadkuil. Draaien mocht niet op de openbare weg, alleen op eigen terrein. Uiteindelijk hebben we een stuk schuin laten maken, die oplossing had Technokas bedacht. Daar ging de gemeente mee akkoord.”

Wat was de grootste uitdaging in dit project? “De planning toch wel. Het was achteraf een voordeel dat ze het project al goed kenden. Oplossingsgericht denken, niet mauwen en gaan, weet je wel. Zo is Maurice en zijn alle medewerkers die bij Technokas rondlopen. We gaven zelf een voorzet: zo willen we het hebben en zo is het eigenlijk ook uitgevoerd, met hun eigen ideeën. Zij hebben het ontwerp, de bouw, vergunningaanvraag en bouwbegeleiding gedaan en aan de verwachtingen voldaan.”