UGRAND

Technokas en partners houden nieuwbouw chrysantenkwekerij UGRAND op schema

Eind juli bereikten Technokas en alle betrokken partners een nieuw hoogtepunt. Ondanks de sterk wisselende weersomstandigheden en materiaalschaarste in de markt ligt de bouw van de grote chrysantenkwekerij van UGRAND op schema. Het nieuwe bedrijf van 10 hectare in De Lier is eind juli volledig glasdicht zodat de focus nu op de inrichting ligt. Technokas is begonnen met de hijsverwarming en de luchtbehandelingskasten terwijl de andere bouwpartners werken aan de scherm-, elektrotechnische en watertechnische installatie en het gaas voor de luchtramen. Ook de bedrijfsruimte is al deels gebouwd zodat ook daar het leidingwerk kan worden aangebracht.

“Het is een uitdagend project onder minstens zulke uitdagende omstandigheden”, vertelt Maurice Hartman, directeur van Technokas. “Het maakt ons daarom bijzonder trots dat we, samen met alle partners, dit omvangrijke project op schema houden, zodat de kweker al in oktober de eerste stekken kan poten.” UGRAND, een samenwerking tussen Michel Grootscholten Chrysanten (MG Grand BV) en Van Uffelen Flowers, vroeg Technokas om de volledige projectbegeleiding voor zijn rekening te nemen. Daarnaast is Technokas verantwoordelijk voor het ontwerp en de levering van de kas, de luchtbehandelingskasten en de verwarmingsinstallatie.

Uitdagende tijden

Volgens Hartman is de samenwerking met de diverse partners zeer hecht. “Dat is een must als we in deze uitdagende tijden een project willen realiseren. Zo werken we al jaren nauw samen met BOAL Systems voor de dek- en gevelsystemen en met Duijnisveld voor de benodigde staalconstructie. Gezien de groeiende schaarste op de wereldmarkt van materialen als glas, staal, aluminium en bepaalde kunststoffen zijn wij erg tevreden dat wij met deze betrouwbare bedrijven een stevige relatie hebben. Het vergt veel vooruitdenken en goed met elkaar in contact blijven om dit omvangrijke bouwproject niet te laten haperen. In dit project laten we zien dat daar een van onze belangrijke expertises ligt.”

Geavanceerd kasdek met gaas

BOAL Systems is de leverancier die in dit project het kasdek verzorgt, waarin 4 mm diffuus glas ligt. “Voorafgaand aan de bouwfase staken we veel aandacht, tijd en energie in de voorbereiding zodat ook onze productie en uitlevering van het dek tijdig en volgens planning kon verlopen”, vertelt Sander van der Ven van BOAL Systems. “De kas is voorzien van een Lumenex® Venlo kasdeksysteem en gevels. Met dit snel te bouwen kasdeksysteem dringt veel zonlicht door in de kas, wat positief bijdraagt aan de groei en kwaliteit van de chrysanten. Dit bereiken we door sterke en slanke profielen in het dek te gebruiken.”

Specifieke wensen en oplossingen

Bij de uitwerking van het deksysteem hebben Technokas en BOAL Systems gekozen voor een brede basis die veel aanpassingen en mogelijkheden biedt om de kas te specificeren voor teeltoptimalisatie. “Op diverse punten in het dek en de gevels houden we rekening met de grote oppervlakte van het project. Dit stelt specifieke eisen aan belastingen, materiaalkeuze en bevestiging. Samen met Technokas hebben we extra nagedacht over en rekening gehouden met op maat gemaakte oplossingen voor de teler en zijn teelt. Voorbeelden hiervan zijn de kap- en vakmaten, luchtraamconfiguratie, condenswaterafvoer en dilatatiewerking”, zegt Van der Ven.

Volledig geïntegreerde gaasramen

Holland Gaas verzorgt in dit kasdek de gaascassettes in de luchtramen. Dit gaassysteem biedt goede ventilatiemogelijkheden, ook bij een kleine ventilatieopening. Door de naadloze samenwerking met BOAL Systems garandeert Holland Gaas een efficiënt en snel te bevestigen gaassysteem in de luchtramen. “Omdat de luchtramen van gaas worden voorzien, bevestigen we aan de buitenzijde van de luchtbehandelingskasten ook gaasboxen, om zo de insecten buiten te houden. De kwekers kunnen hierdoor het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen reduceren”, vertelt Hartman.

35 luchtbehandelingskasten

Tijdens de bouwvergaderingen die Technokas strak organiseert en leidt, bewaken zij de planning en is er intensief contact met alle partners en aannemers. Samen bouwen zij op het perceel één lange, moderne venlokas die zij uitrusten met hijsverwarming en in totaal 35 luchtbehandelingskasten voor Het Nieuwe Telen. “Het is een klimaatsysteem zoals wij dat al eerder voor chrysantentelers mochten realiseren, onder meer ook op een ander bedrijf van Van Uffelen Flowers”, zegt Hartman. De chrysantenkas voor UGRAND van 104.000 m2 is de grootste kas in één stuk die Technokas heeft gerealiseerd.