Technokas realiseert 10 hectare chrysantenkas voor UGRAND

Technokas is met de voorbereiding gestart voor de bouw van een chrysantenkwekerij voor UGRAND. Dit bedrijf is een samenwerking tussen Michel Grootscholten Chrysanten (MG Grand BV) en Van Uffelen Flowers. De twee chrysantenspecialisten, beiden lid van Zentoo, hebben in De Lier een kavel van 12 hectare gekocht waar Technokas 10 hectare chrysantenkas zal realiseren.

Het nieuwe bedrijf verrijst aan de Laan van Boekesteijn, op de plek waar tot op heden twee groentetelers hun bedrijf hadden. De kassen van deze groentetelers waren niet geschikt voor de moderne chrysantenteelt, of zouden te veel aanpassingen vergen. Vandaar dat de kassen inmiddels zijn gesloopt, zodat Technokas deze maand met de bouw van de nieuwe chrysantenkwekerij kan beginnen.

Realisatie van integraal ontwerp

“Wij hebben in de voorbereiding voor de samenwerkende bedrijven het programma van eisen opgesteld voor zowel de kas, de scherm- als de cv-installatie. Tijdens de uitvoering van de bouw verzorgen wij ook de volledige projectbegeleiding en afstemming met alle leveranciers. Dit houdt ook in dat wij de bouwvergaderingen organiseren en leiden, de planning bewaken zodat onze opdrachtgever verzekerd is van de realisatie van een integraal ontworpen kwekerij”, vertelt Maurice Hartman, directeur van Technokas.

35 luchtbehandelingskasten

Op het perceel komt nu één lange kas met een pad in het midden. “Naast de moderne venlokas realiseren wij ook de cv-installatie met hijsverwarming en de luchtbehandelingsinstallatie met in totaal 35 luchtbehandelingskasten. Het is een klimaatsysteem zoals wij dat al eerder voor chrysantentelers mochten realiseren, onder meer ook op een ander bedrijf van Van Uffelen Flowers”, zegt Hartman.

Hightech kas met diffuus glas

De chrysantenkas van 104.000 m2 is de grootste kas in één stuk die Technokas ooit heeft gerealiseerd. Daarbij is het ook een echte hightech kas met diffuus glas, geïntegreerde gaasramen met gaascassettes, hogedrukverneveling, ledverlichting en luchtbehandelingskasten. “Omdat we gaas voor de luchtramen monteren, voorzien we de luchtbehandelingskasten ook aan de buitenzijde van gaasboxen om insecten buiten te houden. De kwekers kunnen hierdoor het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen reduceren.”

Samenwerking, geen fusie

Op het nieuwe bedrijf, zo vertelt Michel Grootscholten van MG Grand in de media, zullen de kwekers links van het pad gaan rouleren met de teelt van een specifieke set troschrysantenrassen. Aan de andere kant van het pad komen ook troschrysanten, maar andere rassen die qua teelt goed op elkaar kunnen worden afgestemd. Grootscholten meldt dat UGRAND puur voor deze samenwerking is opgericht. Het is dus geen fusie. Beide bedrijven blijven, met eigen productie en eigen locaties, onafhankelijk van elkaar opereren. Wel zitten beide kwekers in Zentoo, en de bloemen die UGRAND gaat telen, worden ook onder het merk Zentoo op de markt gezet.

4de kwekerij voor Van Uffelen

Technokas verwacht medio week 12 met de daadwerkelijke bouw op locatie te kunnen starten. Het nieuwe complex is alweer de vierde kwekerij die Technokas voor Van Uffelen Flowers mag bouwen. Michel Grootscholten Chrysanten is voor Technokas een nieuwe relatie.