Visie en werkwijze

Technokas realiseert 16 meter hoge kasconstructie voor Aeres Hogeschool

Aeres Hogeschool in Dronten groeit uit zijn jasje en breidt daarom haar schoolgebouw uit. Het huidige gebouw kenmerkt zich door een glazen omhulsel waarin de lokalen en kantoren zijn ondergebracht. Dit gebouw, ontworpen door BDG Architecten, werd in 2012 opgeleverd. Dezelfde architect heeft nu een uitbreiding ontworpen waarvoor Technokas een 16 meter hoge kasconstructie van 1.100 m2 bouwt en deze integreert met de bestaande constructie.

In de afgelopen jaren is de hogeschool met 35% gegroeid en deze groei zet zich door. De daarvoor vereiste uitbreiding van het schoolgebouw past bovendien bij de toekomstvisie van de hogeschool. Deze kenmerkt zich door kleinschalig praktijkgericht onderwijs, waar studenten elkaar kunnen ontmoeten. De glazen constructie die Technokas bouwt, biedt precies die duurzame campus-omgeving waarin jongeren op een perfecte manier kunnen samenwerken en samenkomen.

Hoge, glazen overkapping

De hoge, glazen overkapping biedt straks ook onderdak aan klaslokalen, project- en spreekruimtes en een evenementenruimte. De bestaande kasgevel zal voor een deel worden verplaatst en uitgebreid. Net als het bestaande pand wordt er duurzaam gebouwd. Zo wordt hemelwater opgevangen en hergebruikt voor het doorspoelen van toiletten. Ook de nieuwe aanbouw zal energiezuinig zijn. Op het dek van de kasconstructie plaatst Technokas circa 500 zonnepanelen. Deze maatregelen passen goed bij de Sustainable Development Goals die de hogeschool omarmt, waaronder verantwoorde consumptie en productie.

Binnenklimaat met veel daglicht

Een kasconstructie als overkapping zorgt voor lagere exploitatiekosten en een gezond binnenklimaat door onder meer natuurlijke ventilatie en veel daglicht. Om oververhitting in de zomer te voorkomen installeert Technokas een scherminstallatie. In combinatie met een slim energieconcept levert de bouwvorm een belangrijke energiebesparing op. In aanvulling op deze constructie kiest de architect voor hout in de afwerking van wanden en trappen. Loopbruggen verbinden de twee gebouwen. De onderwijsruimten monden uit op groene dakterrassen. Zo ontstaat dé ideale plek waar studenten kunnen samenkomen.

Bekijk hier een 3D-tour door de nieuwbouw van de hogeschool: https://roundme.com/tour/664133/view/2105755/

Bekijk hier de video van nieuwbouw: