Technokas transformeert te midden van ‘grootste uitdaging in haar bestaan’

Nu de Nederlandse tuinbouwsector hard wordt getroffen door de onverwachte Corona-crisis, gaat Technokas door een transitieproces. Eerder deze maand voerde de directie structuurveranderingen door. Die veranderingen zijn recentelijk met de medewerkers besproken waarna zij het vertrouwen naar elkaar hebben uitgesproken. “Mogelijk staan we nu voor de grootste uitdaging sinds ons bedrijf in 1992 is opgericht. Maar iedereen binnen Technokas heeft het vertrouwen dat we met dit sterke team er straks sterker uitkomen”, vertelt directeur Maurice Hartman.

“Juist in deze tijden zijn wij er voor onze klanten. Dat was één van de vaststellingen die wij op maandag 23 maart samen hebben bevestigd. Nu de tuinbouw - en vooral de sierteelt - door een diep maar onverwacht dal gaat, zullen wij effectief, efficiënt en flexibel meebewegen”, zo luidde de boodschap van de directie aan haar medewerkers, maar indirect ook aan haar klanten. Technokas heeft vertrouwen in de toekomst omdat een crisis niet alleen een bedreiging hoeft te zijn, maar ook kansen biedt. “Deze week hebben enkele klanten ongevraagd hun vertrouwen in de toekomst van Technokas uitgesproken. En wij op onze beurt hebben vertrouwen in onze klanten, omdat zij in de kracht van hun bedrijf geloven. Bovendien zijn wij een sterk bedrijf met een sterk team dat ook tijdens eerdere crisismomenten heeft bewezen er sterker uit te kunnen komen.”

Investeren in het fundament

Technokas startte eerder dit jaar, onder leiding van organisatieadviseur Digna Duijvestijn, een analyse die tot de huidige transformatie leidt. “Hoewel de economie nu even tot stilstand komt, blijft het voor ons belangrijk om te investeren in het fundament van de organisatie. Een heldere visie is belangrijker dan ooit om richting te geven in een onbekende situatie”, zo was de boodschap van de directie. Een belangrijke verandering binnen Technokas is dat de kaders van de organisatie nu duidelijker worden. De drie eigenaren, Simon van der Kaaij, Hans van Tilborgh en Maurice Hartman hebben hun rolverdeling helder uitgewerkt.

Nieuwe rolverdeling

Het betekent dat Hans van Tilborgh nu als financieel directeur optreedt en daarmee eindverantwoordelijk is voor financiën en administratie van het bedrijf. Simon van der Kaaij wordt als technisch directeur verantwoordelijk voor de technische uitvoering van de projecten, zowel in de ontwerpfase als in de realisatiefase. Daarnaast zal hij coachend zijn en optreden als sparring partner op het gebied van alle technische vraagstukken in het bedrijf. Maurice Hartman krijgt als algemeen directeur de leiding over de gehele organisatie. Daarmee wordt hij eindverantwoordelijk voor het gevoerde beleid en geeft hij richting aan strategische en tactische keuzes in het belang van het hele bedrijf.

Ontwikkeldoelen voor medewerkers

Naast deze persoonlijke aanpassingen voor de eigenaren, onderzoekt Technokas ook de transitie naar een meer projectgestuurde organisatie. De komende periode zullen er gesprekken met alle medewerkers plaatsvinden om te bekijken hoe zij in deze structuurontwikkeling hun rol kunnen invullen. Tevens richten deze gesprekken zich op hun persoonlijke ontwikkeling en ontwikkeldoelen. Organisatieadviseur Digna Duijvestijn begeleidt de directie en de medewerkers bij deze gesprekken. “Door de kaders in het bedrijf helder te schetsen, creëren we nog meer houvast voor het team. Zo kunnen zij de invulling van hun functie, om samen tot succes te komen, zelf vormgeven”, vertelt Duijvestijn. “Er is immers behoefte aan structuur, maar ook aan ruimte om eigen ambities en creativiteit in te zetten.”

Mooie, nieuwe projecten

Ondanks de moeilijke tijden blijft Technokas zoeken naar versterking van de huidige organisatie. Het bedrijf hoopt op korte termijn een financieel manager aan te trekken. Ook is er ruimte voor nieuwe projectleiders en werkvoorbereiders. “Hoe de toekomst loopt, weten we niet, maar op dit moment zijn we met mooie projecten bezig”, vertelt Hartman. “Bij kwekerij Fred van Paassen zijn we zojuist begonnen met de bouw van een nieuwe chrysantenkwekerij van 4,5 hectare. Bij Kwekerij Kok gaan we later dit jaar de kwekerij voor (snij-)Astilbe en Hosta uitbreiden. Voor Plantenkwekerij Gitzels, specialist in koolplanten, bouwen we momenteel een warmteopslagtank en verzorgen we de energetische koppeling tussen het bestaande bedrijf en de geplande nieuwbouw van 2 hectare, die we na de zomer opstarten. Voor Hilverda-Florist werken we aan een adviesopdracht voor de nieuwbouw van 2 hectare kassen voor uitgangsmateriaal met installaties en een grote verwerkingsruimte. En bij Karma Plants, waar we de afgelopen maanden al een nieuwe kwekerij realiseerden, starten we nu ook de bouw van hun Greencenter, een mooi experiencecentrum voor pot-anthuriums. Kortom, de komende periode werken we gestadig door. Maar mochten er klanten zijn, of bedrijven die klant willen worden, met wensen of ideeën om hen te ondersteunen in deze moeilijke tijden, dan ga we graag het gesprek met hen aan.”