Visie en werkwijze

Verduurzaming glastuinbouw centraal thema op Relatiedag Technokas

Technokas organiseert op 16 oktober een Relatiedag bij Ter Laak Orchids, waarin de verduurzaming van de glastuinbouw centraal staat. Wat betekent het Klimaatakkoord voor de glastuinbouw, wat zijn kansrijke opties voor verduurzaming van de glastuinbouw en wat zijn de eerste praktijkervaringen met de Daglichtkas? Deze vragen komen in het seminarprogramma prominent aan bod, gevolgd door een rondleiding.

De nieuwe DaglichtKas van 5 hectare bij Ter Laak Orchids markeert een mijlpaal in de verduurzaming van de glastuinbouw. Na de bouw van de extreem energiezuinige kas in 2018 volgde eind mei de oplevering van het Experience Center aan de Wippolderlaan in Wateringen. Dit unieke demonstratiecentrum herbergt niet alleen een belevingsruimte, maar omvat ook een auditorium, een winkel, een kantine en kantoren.

Vier deskundige sprekers
In het seminarprogramma komen de volgende sprekers aan bod:
Rob van der Valk, energie- en klimaatspecialist van Glastuinbouw Nederland, geeft een presentatie over de technische consequenties van het Klimaatakkoord voor de glastuinbouw. Naar aanleiding van de keuzes die politiek en maatschappelijk zijn gemaakt, zullen ondernemers in de tuinbouw hun bedrijven energetisch moeten upgraden. Waar ligt het zwaartepunt en wat zijn de mogelijkheden?
Feije de Zwart, onderzoeker kasklimaat en energie van Wageningen Universiteit & Research, geeft een overzicht van het lopende onderzoek (Kas als Energiebron). In zijn verhaal gaat hij in op de mogelijkheden die de WUR onderzoekt en die u nu al of misschien straks kunt inzetten om de verduurzaming te versnellen.
Richard Ter Laak, directeur en mede-eigenaar van Ter Laak Orchids, laat zien welke maatregelen zij al hebben genomen om de phalaenopsisteelt te verduurzamen. Het bedrijf loopt voorop met verschillende innovaties inclusief – primeur! - de eerste resultaten van de DaglichtKas.
Hans van Tilborgh, directeur en mede-eigenaar van Technokas, gaat nader in op de rol van Technokas in de ontwikkeling van de Daglichtkas. Ook laat hij zien welke andere technieken en innovaties Technokas kan inzetten om de glastuinbouw verder te verduurzamen.

Na het seminarprogramma zal de nieuwe bedrijfsvideo van Technokas worden gelanceerd, gevolgd door een rondleiding bij Ter Laak Orchids. Het volledige programma op 16 oktober duurt van 15 tot 20 uur. Voor het bijwonen van de Relatiedag van Technokas is een reservering noodzakelijk.