Om de glastuinbouw te verduurzamen zijn alle duurzame energiebronnen noodzakelijk. Om zonne-energie maximaal te benutten, ontwikkelden wij de Daglichtkas, een systeem dat zonnewarmte ‘oogst’. Dit geavanceerde systeem is een van de opties die staan in de nieuwe Factsheet Zonnewarmte Glastuinbouw van Kas als Energiebron. Om de investering in dit systeem extra interessant te maken, komt de Daglichtkas momenteel in aanmerking voor de SDE++-subsidie.
De inzet van zonnewarmte wordt, dankzij oplopende gasprijzen en subsidie, steeds interessanter. Vooral intensieve teelten met een warmtevraag in de zomermaanden lijken erg geschikt om zonnewarmte in te zetten. Om telers op deze mogelijkheden te wijzen, stelde het gespecialiseerde adviesbureau BlueTerra in opdracht van Kas als Energiebron een factsheet op met tips en aandachtspunten.
Zonnewarmte oogsten
De adviseurs schrijven dat voor nieuwbouwkassen het systeem van de Daglichtkas een zeer effectieve manier is om zonnewarmte te oogsten. Voor bestaande kassen kunnen telers investeren in zonnecollectoren. Deze kunnen ze bijvoorbeeld op hun bedrijfspand of op een stuk land leggen waarna ze zonnewarmte opvangen en gebruiken om de retourleiding vanuit hun kassen voor te verwarmen.
Ontwerp en berekening maken
Heb je interesse om zonnecollectoren in een bestaand bedrijf in te passen of denk je aan nieuwbouw waarbij de Daglichtkas en rol kan spelen, laat ons dan een berekening en ontwerp maken. Afhankelijk van het systeem en het energiegebruik zijn de terugverdientijden zeer acceptabel. De onrendabele top is, dankzij SDE++-subsidie en/of groenfinanciering, in meerdere gevallen al binnen 5 jaar te overbruggen. Bovendien kun je het oogsten van zonnewarmte ook effectief inzetten in combinatie met warmte- en koudeopslag in de bodem. Ook voor WKO-systemen is de zogenoemde MEI-subsidie beschikbaar.
Kijk voor meer informatie over subsidie op onder meer de Daglichtkas op deze website. Of ga naar de factsheet.
Volg ons op Facebook
Volg ons op LinkedIn
Stuur een e-mail