Visie en werkwijze

Ter Laak Orchids

Afronding van Experience Center bij Ter Laak is ‘kers op de taart’

Nadat in 2018 de nieuwe DaglichtKas van 5 ha is opgeleverd, draagt Technokas eind mei het bijzondere Experience Center over aan Ter Laak Orchids. Dit unieke demonstratiecentrum op een prachtige zichtlocatie langs de Wippolderlaan is een nieuw hoogtepunt in de realisatie van bedrijfsgebouwen door Technokas. Het gebouw herbergt niet alleen een belevingsruimte, maar omvat ook een auditorium, een winkel, een kantine en kantoren.

Het zeer moderne Experience Center is opgebouwd uit grote houten spanten, zwart gecoat staal en veel (isolatie)glas. De glazen kappen van het centrum zijn bijna 12 meter hoog, terwijl de hoogste kap ruim 13 meter is, net iets lager dan de hoge DaglichtKas. Voor de beglazing van de kappen is helder glas gebruikt, maar wel met een behoorlijke zonwerendheid en extra energie-coating. Bovendien is onder het dek een schermdoek aangebracht dat zowel sterk lichtwerend en energiebesparend is.

Presentatie- en informatieruimte
Wie het gebouw betreedt, komt binnen op de begane grond via een ruime entree met receptie. Van daaruit kunnen de mensen verschillende ruimtes bezoeken. In de Orchid Store kunnen consumenten volop inspiratie opdoen en orchideeën kopen. Zakelijke klanten kunnen op afspraak een bezoek brengen aan het Inspiration Square en/of The Theatre. In het Inspiration Square neemt Ter Laak de klant mee in zijn verhaal. Hier vertellen ze meer over hun assortiment, de kwekerij in Guatemala en hun duurzame innovaties. Zo komt er bijvoorbeeld ook een schaalmodel van de DaglichtKas te staan.

Auditorium centraal in het gebouw
Via twee brede glooiende trappen aan weerszijden van het auditorium kunnen mensen, centraal in het gebouw, de verdiepingsvloer bereiken. Op de eerste verdieping zijn nieuwe kantoren voor circa 10 tot 15 mensen gerealiseerd, evenals een vergaderkamer en meerdere open spreek- en vergaderruimtes. Vanuit het nieuwe directiekantoor op de eerste verdieping kijk je door een raam naar de tweede teeltlaag van de DaglichtKas en kun je de planten zien. Alle kantoorruimtes op de eerste verdieping zijn via een bordes verbonden met de centrale trappen. In een van de hoeken is nog een extra trap voor het personeel, en ook een lift voor minder-validen.

Mooie beelden vanuit de The Platform
In een van de hoeken van het centrum leidt het bordes naar een speciale ruimte, oftewel The Platform. Vanuit deze ruimte, die vooral als vergaderruimte zal worden gebruikt, kan de bezoeker in de ‘lage’ DaglichtKas (de kas zonder tweede teeltlaag) kijken. The Platform is zodanig gepositioneerd dat je vanuit de ramen direct boven het scherm in de kas kijkt. Daar zie je heel duidelijk de zwarte collectorbuizen waarin het water stroomt dat door de zon via de Fresnellenzen in de ruiten wordt opgewarmd. Als de zon schijnt, kun je heel goed de brandlijn (de focus) van het zonlicht op de buizen zien.

Grote kantine met 130 zitplaatsen
De bestaande kantine en winkel verhuizen vanuit de huidige bedrijfsruimte naar het nieuwe Experience Center. De nieuwe, grote kantine biedt ruimte aan circa 130 zitplaatsen, waardoor de huidige kantine tot kantoorruimte zal worden verbouwd. Naast de nieuwe kleedruimtes en toiletten voor werknemers komen in het centrum ook nieuwe toiletten voor gasten. Verder zijn er parkeervoorzieningen gecreëerd onder de ‘uitbouw’ van het Experience Center. De uitbouw zelf is in gebruik als een grote multifunctionele ruimte. Wie vanaf de eerste verdieping de trap verder omhoog neemt, komt op een plat dak, dat als dakterras fungeert. Een ander deel van het dak is in gebruik als opstelplaats voor de luchtbehandelingskasten voor onder meer de klimaatplafonds in de kantoren.