Technokas start adviestrajecten voor meer energie-efficiëntie

Sinds begin dit jaar is Technokas voor meerdere, vooraanstaande telers uitgebreide adviestrajecten gestart. De opdrachten zijn voornamelijk gericht op het behalen van een grotere energie-efficiëntie. In deze projecten kijkt Technokas uitgebreid naar bijvoorbeeld de mogelijkheden van het clusteren van energiesystemen en het optimaliseren van verschillende opwekkers en afgiftesystemen.

“Zowel bij Avoird Trayplant, Van den Belt Tomaten als voor een stadskwekerij werken we aan adviesprojecten waarbij we een onderzoek doen naar de energiesystemen. Omdat er in de afgelopen jaren op die bedrijven veel nieuwe ontwikkelingen plaatsvonden, met uitbreidingen en vernieuwingen, kun je nu goed beoordelen waar nog inefficiënties zitten. Na een paar jaar draaien, weet je gewoon waar de capaciteit te ruim is of waar je nog slagen kunt maken met energie-uitwisseling”, vertelt Maurice Hartman, algemeen directeur van Technokas.

Vroeg bij realisatie betrokken

Een belangrijke meerwaarde van Technokas is dat zij steeds vaker al vroeg in een realisatietraject bij het ontwerp worden betrokken. In hun rol als ontwerper en adviseur kunnen zij opdrachtgevers al in de eerste planvorming ideeën en concepten voorleggen die - perfect passend bij hun teeltdoelstellingen - tot maximale efficiëntie leiden. “Op die manier zijn wij nu betrokken bij de realisatie van UGRAND, een chrysantenkwekerij van 10 hectare. We doen daar naast de realisatie van de kassen, de hijsverwarming- en een ventilatie-installatie de complete begeleiding zodat we, namens de opdrachtgever, alle leveranciers van de verschillende onderdelen coördineren. Uiteindelijk ontstaan daardoor de meest optimale oplossingen.”

Installaties bepalend voor teeltklimaat

Ook bij Hilverda Florist, specialist in veredeling en vermeerdering van jonge planten, voert Technokas een begeleidingsopdracht uit. En voor de Stadskwekerij van Rotterdam heeft Technokas een voorlopig ontwerp gemaakt, wat uiteindelijk tot een nieuwe stadskwekerij moet leiden. “We merken dat veel van onze opdrachtgevers zich steeds bewuster zijn van de samenhang én samenwerking tussen de technische installaties; die combinatie is bepalend voor hun teeltklimaat. In de meest optimale situatie ontwerpen we eerst het klimaatsysteem en creëren we daaromheen de kas die daar weer het beste bij past. Dit type opdrachten komen gelukkig steeds vaker langs, en daar ligt ook onze specialiteit. Wij zijn niet voor niets de specialist die veel projecten met installaties gericht op Het Nieuwe Telen in ons land heeft gerealiseerd.”